Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) bitkilerinde azot ve potasyum uygulamalarının verim ve kalıteye etkısı
Effect of nitrogen and potassium fertilizers on yield and quality on sorrel (Rumex acetosella L.)
  1. Tez No: 596388
  2. Yazar: BELKIS DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATNAN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gübreleme, Kuzukulağı, Renk, SPAD, Vitamin C, Yaprak, Fertilizer, Sorrel, Color, SPAD, Vitamin C, Leaf
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, 2015-2016 üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait ısıtmasız plastik örtülü araştırma serası ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada kuzukulağında azot ve potasyum gübre uygulamalarının verim ve kaliteye etkileri belirlenmiştir. Yetiştirme ortamı olarak 3:1 oranında torf: perlit karışımı kullanılmıştır. Hazırlanan yetiştirme ortamları 75x16x18 cm ebatlarındaki balkon tipi yatay saksılara doldurulmuştur. Çalışma, tesadüf parselleri deneme deseninde 3 tekerrürlü kurulmuş ve her saksı bir uygulama tekerrürü olarak alınmıştır. Standart kuzukulağı tohumları 21.10.2015 tarihinde 1.5 g/m2 olacak şekilde ekilmişlerdir. Çalışmada azotun 0, 5, 10 ve 15 kg/da dozları ile potasyumun 0, 4, 8 ve 12 kg/da dozları uygulanmış, her parsele 8 kg/da fosfor gübrelemesi yapılmıştır. Bitkilerde 11.01.2016 tarihinde ilk hasat yapılmış, aynı bitkilerde bakım işlemlerine devam edilerek 11.03.2016 tarihinde ikinci bir hasat daha yapılmıştır. Bitki verimi (g/m2), yaprak aya eni (cm), yaprak aya uzunluğu (cm), yaprak sap uzunluğu (cm), kuru madde oranı (%), yaprak kroma değeri, yaprak hue açı değeri, klorofil indeksi değeri (SPAD) ve vitamin C içeriği (mg/100 ml) belirlenmiştir. Azotlu gübre dozları kontrole göre verimi %105.41'e varan oranlarda artırırken, potasyumlu gübre uygulamalarında ise 8 kg/da K dozuna kadar verim artmıştır. Yaprak boyutları bakımından 15 kg/da N ve 8 kg/da K dozları en yüksek sonuçları vermişlerdir. Azotlu gübreleme ile daha yeşil yaprak rengi oluşmuş, yaprak renginin parlaklığı ve doygunluğu azalmıştır. Yaprak kuru madde oranları azotlu gübre dozuna bağlı olarak azalmıştır. Vitamin C içeriklerinin 111.17-171.00 mg/100 mg arasında değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in unheated plastic greenhouse and laboratories of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Horticulture during 2015-2016 production season. In this study, the effects of nitrogen and potassium fertilizer applications on yield and quality were determined. Mixture of peat: 3:1 perlite was used as growing medium. Growing media were filled in 75x18x16 cm size balcony-type horizontal pots. The study was established in randomized plot design with 3 replications and each pot was taken as a replica of application. Standard sorrel seeds were sown for 1.5 g/m2 in 21.10.2015. In the study, 0, 5, 10 and 15 kg/da doses of nitrogen and 0, 4, 8 and 12 kg/da doses of potassium were applied to plants and 8 kg/da phosphorus fertilization was applied to each parcel. The first harvest was made in 11.01.2016 and the second harvest was made in 11.03.2016. Plant yield (g/m2), leaf blade width (cm), leaf blade lenght (cm), leaf stalk length (cm), dry matter ratio (%), leaf chroma and hue angle value, chloroply index value (SPAD) and vitamin C content (mg/100 ml) were determined. Nitrogen fertilizer doses increased the yield up to 105.41% compared to the control. In fertilizer applications with potassium up to 8 kg/da K yield increased. In terms of leaf sizes, 15 kg/da N and 8 kg/da K doses gave the highest results. Nitrogen fertilization resulted in a greener leaf color, and the brightness and saturation of the leaf color decreased. Leaf dry matter ratios decreased due to nitrogen fertilizer dose. Vitamin C contents were found to vary between 111.17-171.00 mg/100 mg.