Dolgu duvarlı BA çerçevelerin güçlendirilmesinde FRCM türü malzemelerin performansa katkısının deneysel araştırılması
Experimental investigation on contribution of the FRCM materials to performance in strengthening reinforced concrete filled wall frames
- Tez No: 596458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİDAYET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: FRCM, infill wall, strengthening, reinforced concrete frame
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz şartlarında hızlı bir şekilde ilerleme kaydeden teknoloji ve malzeme bilgisi göz önünde bulundurulduğunda inşaat mühendisliği kapsamında mevcut yapıların güçlendirme yöntemleri ve bu yöntemlerin uygulanma teknikleri ciddi bir şekilde on plana çıkmaya başlamıştır. Hemen hemen bütün taşıyıcı sistem elemanları için çeşitli güçlendirme yöntemleri bulunmakla birlikte bu yöntemlerin yapı performansına katkıları, ekonomik açıdan uygunlukları ve uygulama teknikleri, tatbik edilecekleri taşıyıcı sistem elemanları için karakteristik özelliklerini belirlemede önemli bir etkendir. Farklı güçlendirme yöntemlerinin etkinliği üzerine pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de deneysel ve analitik çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamdaki çalışmaların bir kısmını betonarme çerçevelerin güçlendirilmesi konusu oluşturmaktadır. Bu çalışmada dört adet tek katlı ve tek açıklıklı olan ½ ölçekli betonarme dolgu duvarlı çerçeve sistemi üretilmiştir. Bu çerçevelerden biri, referans olmak üzere, herhangi bir güçlendirmeye tabi tutulmamış, diğer üçü ise farklı güçlendirme yöntemleri uygulanarak tersinir nitelikli yatay tekrarlanır yük etkisi altında laboratuvar ortamında deneysel olarak irdelenmiştir. Betonarme çerçevelerde düşük basınç dayanımlı beton kullanılmış ve kesit detayları güçlü kiriş, zayıf kolon olacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, ankastreliği sağlaması amacıyla, numuneler rijit bir temel üzerine inşa edilmiştir. Bu deneysel çalışmada bir numunenin bölme duvarı ve çerçeve sistemi normal nitelikli sıva ile güçlendirilmiş, diğer numunenin ise bölme duvarı ve çerçeve sistemi ise FRCM (Fiber Reinforcement Cementitious Matrix) uygulanarak güçlendirilmiş ye bu yöntemlerin betonarme dolgu duvar çerçevelerin davranışına etkileri araştırılmıştır. Buna göre yapılan deneysel çalışmalar sonucunda gerek rijitlik gerekse dayanım noktasında güçlendirme yapılan numunelerde önemli ölçüde artış meydana geldiği gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : FRCM, dolgu duvar, güçlendirme, betonarme çerçeve
Özet (Çeviri)
Considering the technology and material knowledge that are rapidly progressing in today's conditions, the methods to strengthen existing structures within the scope of civil engineering and the application techniques of these methods have begun to come to the fore. Along with the fact that there are various strengthening methods for almost all structural system elements; their contribution to the building performance, economic suitability and application techniques are important factors in determining the characteristics of the structural system elements to be applied. As in many countries, experimental and analytical studies are being carried out on the effectiveness of different strengthening methods in our country as well and some of them deal with strengthening of reinforced concrete frames. In this study, four single-storey and single-span, ½-scaled, reinforced concrete filled wall frame systems were produced. Whereas one of these frames was not subjected to any reinforcement to be taken as reference, the other three were experimentally examined in the laboratory under the effect of reversible lateral repetitive load by applying different reinforcement methods. Low strength concrete was used in the reinforced concrete frames and the section details were designed as strong beam and weak column. In addition, the systems were constructed on rigid foundations to provide fixed end conditions. In this experimental study, the partition wall and frame system of one sample were reinforced with ordinary plaster, whereas the other one's were reinforced with FRCM (Fiber Reinforcement Cementitious Matrix) and the effects of these methods on the behaviour of reinforced concrete infill walls were investigated. As a result of these experimental studies, it has been observed that there is a significant increase in the stiffness and strength point of the strengthened samples.