21. yüzyılda cinsiyetlerin toplumsallaştırılması bağlamında medya/sosyal medyanın kadın ve göç üzerine etkileri
The effects of media/social media on women and migration in the context of gender mainstreaming in the 21st century
  1. Tez No: 596471
  2. Yazar: YAĞMUR ACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA BAHAR ÜSTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Göç, Kadın, Cinsiyetçilik, Söylem Analizi, Mülteci, Haber, Media, Migration, Women, Sexism, Discourse Analysis, Refugee, News
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık günlük hayatın ve toplumun pek çok alanında somut örnekleri ile karşılaştığımız olgulardır. Günümüzde kadın, toplumsal yapının içinde birçok alanda hala ikincil olarak konumlandırılmaktadır. Eril tahakkümün kendini yeniden inşa edebileceği sabitleşmiş organları ile birlikte kadının bu ikincil konumu günden güne kendini yeniden geliştirecek alanlar bulmakta ve bu durum çeşitli kanallar aracılığı ile normalleştirilmektedir. Hem mülteci hem kadın olmak ise günümüzde pek çok anlamda ayrımcılığa maruz kalmak ve ötekileştirilmeye yol açmak için bir sebep olma konumundadır. Mülteci ve kadın özelinde medya ve sosyal medya, eril tahakkümün iktidarını dilden başlayarak sürdürmesine yardımcı olmakla birlikte, ayrımcılığı ve nefret söylemlerini normalleştirmeye, ikincilliğe yol açmaya ve cinsiyetçi dili yeniden üretmeye araç olmaktadır. Mülteci kadınlar, haberlerin ve manşetlerin edilgen ögeleri olarak basit bir dille toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve ayrımcılığa maruz kalmakta, bunun derinlerinde ise aslında kitle iletişim araçları aracılığı ile fiziksel, ekonomik, duygusal ve cinsel şiddete uğramaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, mülteci kadınların medyada nasıl temsil edildiğine yönelik bir eleştirel söylem analizi yapmaktır. Bu çalışmada, gazetelerde ve sosyal medyada yer alan mülteci kadınlarla ilgili haberlerin nasıl ele alındığına yönelik bir inceleme yapılmış, böylelikle literatürde ayrı ayrı incelenmiş olan 'medya ve kadın' ile 'medya ve göç' konularının nasıl iç içe geçtiği, cinsiyetlerin toplumsallaştırılması bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Gender inequality and discrimination are phenomenon that we face with concrete examples in many areas of daily life and society. In today's societies, women are still secondary in many layers of social structure. Masculine domination has fixed channels through which it can build itself. These fixed channels are a gateway for women to reproduce their secondary position and this situation is normalized within various ways. Being a refugee and a woman at the same time is a reason to face discrimination and marginalization in many ways today. Media and social media, in particular for refugees and women, help maintain masculine domination with the language used. They also cause to normalize discrimination, hate speech, derivativeness and reproduce sexist language. Refugee women are simply exposed to gender inequality and discrimination as passive elements of news and headlines. In addition, refugee women are subjected to physical, psychological and economic violence through mass media. The main purpose of this study is applying a critical discourse analysis (CDA) on how refugee women are represented in the media. In this study, by presenting an examination of how the news about refugee women in newspapers and social media are discoursed, to address the intertwined issues of 'media and women' and 'media and migration' in the context of socialization of the sexes.