Kritik endemik Centaurea amaena'nın doku kültürü yöntemleriyle hızlı çoğaltımı
In vitro micropropagation of critically endangered and endemic Centaurea amaena by tissue culture
- Tez No: 596539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SATI UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Centaurea amaena Boiss & Balansa, in vitro rejenerasyon, oksin, sitokinin, Centaurea amaena Boiss & Balansa, in vitro regeneration, auxin, cytokinin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada kritik endemik Centaurea amaena Boiss & Balansa'nın in vitro koşullarda hızlı çoğaltım potansiyeli araştırılmıştır. Tohumlar %3 sukroz içeren %0.7 agar ile katılaştırılmış Murashige ve Skoog (MS) besin ortamında çimlendirilmiştir. Oluşan fidelerin kotiledon, yaprak ve kotiledon boğumları farklı konsantrasyonlarda 6-benzilaminopurine (BAP; 1-4 mg/L), Thidiazuron (TDZ;0.3-1.2 mg/L) ve meta-Topolin (mT; 0.5-4 mg/L) sitokininlerini veya bunların 0.5 mg/L α-naftelenasetik asit (NAA) ile kombinasyonları içeren MS besin ortamında kültüre alınmıştır. Araştırma sonucunda kotiledon ve yaprak eksplantlarında TDZ konsantrasyonları veya bunların NAA ile kombinasyonlarında sadece kallus oluşumu gözlenmiştir. Kotiledon ve yaprak eksplantlarında sırasıyla en yüksek eksplant başına sürgün sayısı sırasıyla 4.152 ve 4.132 adet ile 1 mg/L ve 4 mg/L mT içeren MS besin ortamlarında saptanmıştır. Aksiller sürgün rejenerasyonu amacıyla yürütülen çalışmada ise en yüksek eksplant başına sürgün sayısı 4 mg/L mT içeren MS besin ortamında 9.975 adet olarak tespit edilmiştir. Çalışmada gelişen sürgünler, 2.0 mg/L indole-3-bütirik asit (IBA) içeren yarım MS besin ortamında %50.00 frekans ile köklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the rapid propagation of critically endangered and endemic Centaurea amaena Boiss. & Balansa was investigated under in vitro conditions. The seeds were germinated in Murashige and Skoog (MS) medium containing 3% sucrose and 0.7% agar. The cotyledons, leaves, and cotyledon nodes of growing seedlings were cultured in MS media containing different concentrations of 6-benzylaminopurine (BAP; 1-4 mg/L), Thidiazuron (TDZ;0.3-1.2 mg/L) and meta-Topoline (mT;0.5-4 mg/L) mT cytokinins alone or with 0.5 mg/L α-naphtaleneacetic acid (NAA) combinations. Only callus formation was observed from cotyledon and leaf explants in TDZ concentrations or combinations with NAA. The greatest number of shoots per explant was obtained from 1 mg/L mT and 4 mg/L mT containing media with 4.152 and 4.132 respectively in cotyledon and leaf explants. In the experiments for axillary shoot regeneration from cotyledon node explants, the greatest number of shoots per explant (9.975) was observed in MS medium supplemented with 4 mg/L mT. About 50.00% rooting was achieved in a half MS medium containing 2.0 mg/L indole-3-butyric acid (IBA).