Kadın gazetesi'nde kadın imgesi (1947-1979)
The imagery of woman in Kadın gazetesi (1947-1979)
- Tez No: 596541
- Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS GÜMÜŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Gazetesi, women's magazines, women's right, mothering, republican woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada 1947-1979 yılları arasında, 1125 sayı yayımlanmış olan Kadın Gazetesi ele alınmaktadır. Uzun soluklu bir yayın olan Kadın Gazetesi'nin içeriği analiz edilerek, Cumhuriyet döneminin kadın modeli tartışılacak ve Kadın Gazetesi'nde kadın imgesinin nasıl inşa edildiği analiz edilecektir Kadın imgesinin inşa sürecine paralel olarak 1940'lı yıllardan, 1970'lere dek Türkiye'de siyasi, sosyal ve kültürel boyutta nasıl bir gelişme izlendiği ortaya konulacaktır. Özellikle derginin sahibi ve başyazarı İffet Halim Oruz'un makaleleri incelemenin bel kemiğini oluşturacaktır. Kadın Gazetesi, tüm idare heyeti ve yazarlarının kadın olması itibariyle kendi döneminin öncesinde ve sonrasında önemli bir yayındır. Dolayısıyla bu yönüyle de Türkiye'nin sosyal, kültürel, ekonomik geçişlerine dergi üzerinden bakmak mümkün olabilecektir. Anahtar Kelime: Kadın Gazetesi, kadın dergileri, Cumhuriyet kadını, annelik, kadın hakları
Özet (Çeviri)
How the models and the images constituted for woman in Republican Era have also undergone a process of construction in Kadin Gazetesi (Women's Gazette) will be investigated and discussed by analyzing the content of Kadin Gazetesi (Women's Gazette), which became the most lasting publication in its own time with its 1125 published issues between 1947 and 1979. Furthermore, it will be revealed which path Turkey took for political, social, and cultural advancement between 1940 and 1970. Particularly, the articles by Iffet Halim Oruz, the owner and the head writer of the magazine, will be the backbone of the research. Kadin Gazetesi (Women's Gazette) is a significant publication before and after its time, for all the executive board members and writers who created and maintained the magazine were women. It will be thereby possible to look into the social, cultural, and economic transitions in Turkey.