Anadolu ve Kerkük türkülerinde kuş ve çiçek adları
Bird and flower names in Anatolian and Kirkuk folk songs
- Tez No: 596639
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZAN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türküler, Türkü sözleri, Türkü Analizi, Çiçek, Kuş, Kültürel Müzikoloji, Turkish Folk Songs, Lyrics Of Turkish Folk Songs, Folk Song Analysis, Flower, Bird, Cultural Musicology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türk halk müziği adından da anlaşılacağı üzere halkın içinden çıkmış, halka mal olmuş, halkı ve yaşadıklarını anlatan ve halkı tanımlayan bir müzik türü olup; sözlerinde derin anlamlar yatmaktadır. Medeniyetler beşiği Anadolu, çok zengin bir halk müziği kültürüne sahiptir. Misak-ı Milli sınırlarımıza dahil olan ve Türk halkının öz vatanı olan Kerkük'e ait türküler de Anadolu türküleri ile benzerlikler gösterir. Türküler insanların duygu, düşünce, sevinç ve acılarını, kişilerin ve toplumun hissiyatını yaşatan ve yücelten bazı hadiseler ile ortaya çıkmış, dilden dile, ağızdan ağıza, yöreden yöreye farklılık göstermiş, Anadolu'nun dört bir yanına bu şekilde yayılmış, her yörenin bu şekilde kendi geleneğini yansıtmasını sağlamıştır. Türkülerin melodik ve ritmik unsurları kadar sözlerindeki her kelime ve söz öbeğinin farklı ve derin anlamlar ifade etmekte olduğu görülür. Bu açıdan türkü sözleri halk biliminden tarihe sosyolojiden müzikolojiye kadar pek çok bilim alanına araştırma konusu olmuştur. Türkülerin içinde kuş ve çiçek isimleri ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bu unsurlar güzellikleri ile sevileni nitelemiş, üzerlerine yüklenen yan anlamlarla derin ifadelere konu olmuşlardır. Literatür taramasına dayalı betimsel karakterli bu araştırmada, 3400 Anadolu ve Kerkük türküsü incelenmiştir. Türkülerde yer alan kuş ve çiçek isimleri belirlenmiş; bu kelimelerin gerçek anlam, yan anlam veya benzetim amaçlı kullanımları saptanmıştır. Kuş ve çiçek isimleri barındıran türkülerin bölgelere göre dağılımı belirlenmiştir. Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesi ve Kerkük bölgesi de dahil olmak üzere incelenmiştir. Misak-ı Milli sınırlarımız içerisindeki Kerkük bölgesi Anadolu Türküleri ile paralel özellikler gösterdiğinden çalışmaya dahil edilmiştir. Bu türkülerin makam dizileri, ses alanları ve usulleri de inceleme kapsamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish folk music, as understood from its name, is the kind of music, which has originated from the folk, become public knowledge, described and depicted the folk and its life; and deep meanings lie within its lyrics. Anatolia, a cradle of civilizations, has a very rich culture in Turkish folk songs in this respect. The folk songs of Kirkuk, which are included in our Misak-ı Milli borders and are the homeland of the Turkish carpet, show great similarities with Anatolian folk songs. Turkish folk songs have originated due to some events that sustain and aggrandize the emotions, thoughts, joys and sufferings of people as well as the feelings of people and society; varied across mouths and regions; spread everywhere in Anatolia in this way; and helped every region reflect its own tradition in this way. We see, in addition to the melodic and rhythmic elements of Turkish folk songs, that every word and phrase in their lyrics expresses different and deep meanings. In this respect, folk songs have been the subject of research in many fields of science, from folk science to history, from sociology and musicology. Among them, the names of birds and flowers have a privileged place. These elements described the loved thing with beauties and became the subject of deep expressions with the side meanings imposed on them. In this descriptive study based on literatüre review, 3400 Anatolian and Kirkuk folk songs were examined. Bird and flower names in folk songs were determined; the use of these words for real meaning, semantics or simulations was detected. The distribution of folk and bird names by regions was determined. Turkey's seven geographic regions and kirkuk region are analyzed. Kirkuk region included the border of national pact is added the study because it shows parallel character with Anatolia turkish people. The tüne sequences, sound fields and procedures of these folk songs are also examined.