Üreme çağındaki evli kadınlarda üriner inkontinans sıklığı ve yaşam kalitesi
Frequency of urinary incontinence and quality of life in married women of reproductive age
  1. Tez No: 596672
  2. Yazar: HÜMEYRA GİZEM ÖZBOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE ALTUNTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, Üriner inkontinans sıklığı, Yaşam kalitesi, Urinary incontinence, Frequency of urinary incontinence, Life quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Üriner inkontinans, kadınların yaşam kalitesini etkileyen tıbbi bir sorun olmasının yanı sıra sosyal bir problemdir. Bu problem hayati bir tehdit oluşturmasa da yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine ve bireylerin benlik saygısında azalma, utanma, mutsuzluk, anksiyete, depresyon gibi olumsuz etkilerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu çalışma, üriner inkontinans sıklığı ve yaşam kalitesine olan etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte planlanan araştırmanın örneklemini üreme çağında olan, veri toplama sırasında çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 285 kadın ile görüşülerek inkontinansı olan 80 kadına ulaşılmıştır. Örnek seçiminde olasılıksız örnekleme yöntemleri arasından gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılmış, verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu,“Uluslararası İnkontinans Sorgulama Kısa formu”(ICIQ-SF) kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından Eylül 2018- Şubat 2019 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, sayı, standart sapma, ortalama, Skewness, Kurtosis, Kolmogorov-Smirnow, bağımsız t testi, Kruskall Wallis analizi (ileri analizi Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi) , Mann Whitney U testi ve çoklu regresyon (backward yöntemi) kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, kadınların %28,1'inde üriner inkontinansın bulunduğu, %65'inde miks tip üriner inkontinans olduğu tespit edilmiştir. %48,8'inin ortaokul düzeyinde ve daha az olduğu, %56,3'ünün üç ve üzerinde yaşayan çocuğu olduğu, %17,5'inin son doğum yaşı 35'in üzerinde, %73,8'ine epizyotomi uygulandığı ve %47,5'inin iki yıldan daha az süredir idrar kaçırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, üriner inkontinans kadınlar arasında yaygın görülen ve yaşamı tehdit etmese de yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sosyal bir problemdir. Üriner inkontinans bir sağlık problemi olarak ele alınması ve tedavi edilmesi için gerekli yönlendirilmelerin yapılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Urinary incontinence is a social problem as well as a medical problem affecting the quality of life of women. Although this problem does not pose a life threat, it may cause negative effects on quality of life and negative effects such as decrease in self esteem, shame, unhappiness, anxiety and depression. The aim of this study was to determine the incidence of urinary incontinence and its effects on quality of life. The sample of the descriptive study was found in reproductive age. During the data collection, 285 women who met the inclusion criteria were interviewed and 80 women with incontinence were reached. In the sample selection, random sampling method was used among the improbable sampling methods, and the questionnaire,“International Incontinence Questionnaire Short Form”(ICIQ-SF), which was created by the researcher, was used to collect the data. Data were collected by the researcher between September 2018 and February 2019 using face to face interview technique. Percentage, number, standard deviation, mean, Skewness, Kurtosis, Kolmogorov-Smirnow, independent t test, Kruskall Wallis analysis (advanced analysis Bonferroni corrected Mann Whitney U test), Mann Whitney U test and multiple regression (backward method) were used in the analysis of the data. At the end of the study, %28,1 of women had urinary incontinence and %65 had mixed urinary incontinence. %48,8 were at secondary school level and less, %56,3 had 3 or more children, %17,5 had more than 35 years of last birth, %73,8 had episiotomy and It was found that %47,5 had missed urine for less than 2 years. In conclusion, urinary incontinence is a common social problem that affects life quality even if it is not life threatening. Urinary incontinence should be considered as a health problem and necessary directions should be provided to treat it.