Respiratuar sinsityal virus ile doğal enfekte kuzu pnömonilerinde indüklenebilir nitrik oksit sentetaz, CD3 ve CD8 immun-ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of inducible nitric oxide synthetase, CD3 and CD8 immune-expressions in naturally infected lamb pneumonias with respiratory syncytial virus
- Tez No: 596717
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: CD3, CD8, iNOS, İmmunohistokimya, RSV, Kuzu, CD3, CD8, Immunohistochemistry, iNOS, Lamb, Rsv
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Respiratorik Sinsityal Virus (RSV), Paramyxoviridae familyasının Pneumovirus genusuna dahil bir RNA virusudur. Sunulan bu çalışmanın amacı, RSV ile doğal enfekte kuzu akciğer dokularında indüklenebilir nitrik oksit sentetaz (iNOS), CD3 (Pan T hücre) ve CD8 (sitotoksik T hücre) ekspresyonlarını immunohistokimya (IHC) metodu ile değerlendirmektir. Bu amaçla, mezbahanede kesilen kuzulardan, 100 adet pnömonili ve 10 adet kontrol akciğer doku örnekleri makroskobik olarak incelendikten sonra alındı ve %10'luk tamponlu formaldehitte tespit edildi. Rutin doku takibinden geçirilen dokular, histopatolojik incelemeler için Hematoksilen & Eozin (H&E) ile boyandı. Doku kesitleri ayrıca immünohistokimyasal incelemeler için poliklonal antikorlar kullanılarak Streptavidin-peroksidaz (ABC) prosedürüne göre boyandı. İmmunohistokimyasal incelemeler sonucunda onsekiz (18) dokuda RSV pozitif olarak tespit edildi. Daha sonra bu pozitif vakalar iNOS, CD3 ve CD8 immun-ekspresyonları açısından değerlendirildi. Bu vakaların tamamında iNOS ekspresyonunda kontrole göre artış belirlenirken, ondört (14) vakada CD3+ T lenfositlerin sayısında artış tespit edildi. CD8+ T lenfositler ise beş (5) vakada belirlendi. Sonuç olarak, RSV ile pozitif vakalarda iNOS immun-ekspresyonunda artış olması ve vakaların çoğunda CD3+ T lenfositlerin sayısında artış tespit edilmesi, RSV ile doğal enfekte kuzu pnömonilerinde meydana gelen immun yanıtta, iNOS ve CD3+ T lenfositlerin önemli rol aldıklarını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Respiratory syncytial virus (RSV) is an RNA virus that belongs to the Pneumovirus genus of the Paramyxoviridae family. The aim of this study was evaluating the expressions of inducible nitric oxide synthetase (iNOS), CD3 (pan T cells), and CD8 (cytotoxic T cells) in lamb lungs naturally infected with RSV using the immunohistochemistry (IHC) method. For this purpose, 100 pneumonia and 10 control lung tissue samples were taken from lambs slaughtered in the slaughterhouse after macroscopic examination. The samples were fixed in 10% neutral formalin and embedded in paraffin using routine methods. Sections of 5 μm in thickness were cut. The streptavidin–peroxidase method (ABC) was used for staining the sections for IHC examination, which revealed RSV positivity in 18 tissues. These positive cases were then evaluated for iNOS, CD3, and CD8 immunostaining. In all these cases, an increase in iNOS expression was detected compared with control, whereas CD3+ T lymphocytes were detected in 14 cases and CD8+ T lymphocytes were detected in five cases. Given the increase of iNOS immunoexpression in all RSV-positive cases and increase in the number of CD3 T lymphocytes in most cases, it was concluded that iNOS and CD3+ T lymphocytes play an important role in the immune response in lamb pneumonia arising due to natural infection with RSV.