Çağdaş İslâm düşüncesinde öze dönüş (yeni selefilik bağlamında)
Return to essence at modern Islamic thought (in the context of new salafism)
  1. Tez No: 596770
  2. Yazar: SEVAL BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Salafizm, New Salafism, Shia and Salafism, Jihadist Salafism, Şuyuhu's Sahve, Neo-Kharijites Salafizm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada“öze dönüş”kavramı,“Yeni Selefilik”bağlamında incelenmiştir. Metod olarak doküman incelemesi ve gözlem yöntemleri takip edilmiştir. Tezin konusu, Selefilik düşüncesindeki değişimlerdir. Çalışmanın maksadı, Selef ile Selefilik arasında epistomolojik farkları göstermektir. Bu tezde, şu sorulara cevap aranmıştır: Selefiyyecilik, bir ideoloji olarak, Müslüman kimliğini nasıl etkilemektedir? Sünnilikle özdeş tutulabilir mi? Şii- Sünni çatışmasında oynadığı rol nasıl anlaşılmalıdır? İslâmaafobi ile bağlantısı nedir? Ehl-i Sünnet Müslümanlığını dönüştürmekte midir? İlk bölümde İslâm düşüncesinde Selef ve Selefiliğin tarihi süreçte oluşumu ile ilk kelami tartışmalar konu edilmiştir. İkinci bölümde ise, Günümüz Selefiyye düşüncesinde, yeni oluşumlar anlatılmıştır. Yeni Selefilikte,“mezheplerin birliği”ve“mezheplerin yakınlaştırılması”kavramlarına yer verilmiştir. Selef-i Salihin, Tâbiin, Tebe-i Tâbiin'in yaşadığı dönemi Selef dönemidir. Selefilik ise siyasi, dini bir ideoljidir. Yeni Selefilik'teki“öze dönüş”kavramı ile kastedilen,“saf İslâm akidesi”ve müslüman toplumun inşasıdır. Günümüzde özellikle Yeni Selefi gruplardan cihadi grup, pek çok Sünni ve Şii mezhebindeki Müslümanları, tekfir yolu ile cihad edilmesi gerekli kişiler olarak görmektedir. Katı, zahiri, parçacı bir din okuması ve tekfirci din anlayışı ile Selefilik düşüncesi üzerinde durulması elzem bir konudur. İslâm ve Müslümanlık açısından önemli bir kırılma ve ayrılık oluşturmakta, bölgesel ve küresel savaşların İslâm ülkelerini zayıflatmasında, bu tür mezhebi yaklaşımlar, önemli bir yer tutmaktadır. Anahtar Kavramlar: Selefilik, Yeni Selefilik, Şia ve Selefilik, Cihadi Selefilik, Şuyuhu's Sahve, Neo-Harici Selefilik
Özet (Çeviri)
At this research, the concept of“return to essence”is examined in the context of“New Salafism”. Document analysis and observation are the methods used. Changes on Salafiyyah thought is the subject of this thesis. The aim is to demonstrate the epistemological differences between“Salaf (forerunners)”and“Salafiyyah”. Answers to the following questions are searched: How does salafiyyah, as an ideology, effect Muslim identity? Can it be considered equal to Sunnism? How should the role it plays on Shia-Sunni conflict be understood? What is it's relation with islâmophobia? Does it convert Sunni Islam? At the second part, the new formations on today's Salafism thought are expressed. At new salafism, the concepts of“familiarization of Islamic sects”and“unity of Islamic sects”is given place. The period that Al-Salaf al Sâlih, the Tâbi'ün (“Followers [of the Sahabah]”), and the Taba'al-Tâbi 'ün (“Followers of the Followers [of the Sahabah]”) have lived in is the Salaf period. Salafiyyah, however, is a political and religious ideology. At New Salafism, what is meant with the concept of“return to essence ”is“pure Islamic Akâid (doctrines of İslâmic faith)”and construction of Muslim society. Today, especially the jihadists among the New salafist groups, consider, through takfir (declare someone an unbeliever), many Muslims from Sunni and Shia sects, as the ones who must be jihadificated. Salafiyyah, with it's strict literal and part-based reading and takfirist understanding of religion is an essential subject to be discoursed on. It generates a significant rupture and seperation point for Islam and Muslimism. These kind of sectional approaches, play a significant role on weakening of Islamic countries through regional and global wars.