Sosyal medya kullanımına bağlı değişen mahremiyet algısı ve dindarlık ilişkisi
Change of privacy of religious individuals due to social media use and religion
- Tez No: 596876
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKERİM BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: social media, privacy, religion godlines, modernism, vision/apperarence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Eşref-i mahlûkat olarak yaratılan insanın, bedeni, zihni ve ruhsal bütünlüğünün korunması için belli sınırlara ihtiyacı vardır. İnsanın kişisel, zihinsel ve ruhsal sınırlarının tamamı kişinin mahrem alanıdır. Bu sınırlar kişisel bütünlüğümüzü ve psikolojik sağlamlığımızı inşa etmede ve korumada büyük bir role sahiptir. Bu nedenle mahremiyet tüm insanlık tarihi boyunca değerler üstü çatı bir kavram, temel bir insani hak olarak görülmüş, tüm toplumlarda din, hukuk ve toplum gibi mekanizmalar tarafından güvence altına alınmıştır. Ancak yaşadığımız çağa damgasını vuran dijital devrim, internet çağı neticesinde hayatımıza giren yeni sosyalleşme aracımız olan sosyal medya ile, insanlık tarihi boyunca korunmuş mahremiyet sınırları tehdit edilmektedir. Modern çağın dayattığı itiraf kültürü, hemen akabinde gelen sosyal medya, görme ve görünmeye dayalı üstünlük yarışı ile birlikte mekânsal, bireysel mahremiyet sınırları aşınmış, mahremiyetin kamusallaşması sorunu ortaya çıkmıştır. İnsanın hür ve iradi, kendi sınırlarını kendi belirleyecek ölçüde hayatından sorumlu bir varlık olduğunun en somut ispatı kendine ait bir mahremiyet alanına sahip olmasıdır. Bu çalışma, Sosyal medyanın mahremiyet sınırlarımızı nasıl ihlal ettiğinin, ifşa kültürünü nasıl benimsediğimizin, internette bıraktığımız sanal ayak izlerimizin nelere mal olabileceğinin, izleme ekonomisinin nasıl bir parçası olduğumuzun izini sürmektedir. Ayrıca sosyal medyanın dindar kitleyi nasıl sekülerleştirdiğini, haz ve hız hakimiyetine kaptırılmış Müslüman kimliğin ve Müslüman mahrem sınırlarının nasıl değişip dönüştüğünü gözlemlemektedir. Anahtar Kelimler: Sosyal Medya, Mahremiyet, Din, Dindarlık, Modernizm, Görme/ Görünme
Özet (Çeviri)
Human, created as the most honorable among creatures (Ashraf-i Mokhlokat) needs boundaries to protect his physical, mental and spiritual integrity. Personal, mental and spiritual boundaries of human is his private territory. These boundaries has a great role for establishing and protecting our personal integrity and physical strenght. Therefore, along with history, privacy has been considered as a concept above moral values and fundamental human right and guaranteed by mechanisms such as religion, law and society. However, privacy which has been protected during history of mankind, is threatened by the social revolution which leaves its mark on the era we live in, along with the social media which is our new socializing tool took part as a result of internet age. Along with the confession culture dictated by modern age, afterwards superiorty race based on vision and apperance, spatial and personal boundaries of privacy he been deteriorated; then publication of privacy problem is appeared. The most concrete proof of the human is responsible for his life to the extent that he can he can determine his boundaries independent and willingly. This study is tracking, how social media violates out private boundaries, how we indigenize disclosure culture, the costs of our virtual footprint we left on on internet and how we become the part of tracing economy. Moreover, it is observed that how social media secularises religious section, how it changes an evolves the muslim identity and privacy boundaries of muslims which has fascinated by the hegemony of speed and pleasure.