Tekrarlayıcı düşüncelerin davranışsal inhibisyon ile depresyon belirtileri arasındaki aracı rolü
The mediating role of repetitive thinking in the relationship between behavioral inhibition and depressive symptoms
- Tez No: 596954
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUNTAY ARCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pekiştirmeye Duyarlılık Teorisi, Davranışsal İnhibisyon, Davranışsal Aktivasyon, Tekrarlayıcı Düşünme, Ruminasyon, Endişe, Reinforcement Sensitivity Theory, Behavioral Inhibition, Behavioral Activition, Repetitive Thinking, Rumination, Worry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada tekrarlayıcı düşünmenin ve davranışsal inhibisyon sisteminin depresyon belirtileri ile ilişkilerinde yordayıcı rolleri incelenmiştir. Pekiştirmeye Duyarlılık Teorisi, tekrarlayıcı düşünme çeşitleri, tanılarası bir kavram olarak tekrarlayıcı düşünme ve bu kavramların psikopatolojilerle ilişkisi literatüre dayalı aktarılmıştır. Çalışmaya 243 üniversite öğrencisi (201 kadın ve 41 erkek, 18-43 yaş arası) katılmıştır. Uygun örnekleme yöntemi kullanılan araştırmada Demografik Bilgi Formu, Davranışsal İnhibisyon/ Davranışsal Aktivasyon Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri ve Tekrarlayıcı Düşünme Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. İstatistiksel olarak yapılan testler sonucu tekrarlayıcı düşünmenin ve davranışsal inhibisyonun depresyon belirtilerini yordadığı bulgulanmıştır. Tartışma kısmında bu bulgular literatürdeki benzer çalışmalardan yararlanılarak ve karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to examine the predictor role of the repetitive thinking and behavioral inhibition in the relationship with depression symptoms. Reinforcement Sensitivity Theory, types of repetitive thinking, repetitive thinking as a transdiagnostic construct and relationship of these constructs with psychopathology were described and compared. In this study data was collected by convenience sampling. 243 university students (201 female and 41 male, aged 18-43 years) completed Demographic Information Form, Behavioral Inhibiton and Behavioral Activation Scale, Brief Symptom Inventory and short version of Repetitive Thinking Questionnaire. Statistical tests revealed that repetitive thinking and behavioral inhibition predicted depression symptoms. These results were interpreted in discussion section in the light of the relevant literature.