Behram Paşa Hanı ve restorasyonu
Behram Pasha Inn and restoration
- Tez No: 596996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BİLGET FATAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk, Osmanlı, Behram Paşa, Şehir-içi hanı, Ticaret, Kültür, Turkish, Ottoman, Behram Pasha, Inner Inn, Trade, Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
İslamiyet sonrası Türk devletleri yerleşik hayatın gereklilikleri için, kendi bünyesi ve coğrafyasında barındırdıkları insanların ihtiyaçları doğrultusunda imar faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu, kentlerindeki dokuyu ticarethane ve konaklama imkanı sunan yapılarla desteklemişlerdir. Nitekim devletin bu politikası halkına hizmet ederken, devletin varlığının güvencesi olan ticareti de daha sağlam ayaklar üzerine dikme yoluna gitmiştir. Dış ticaret ağı, mal ve malzeme tedariki, ticaret yollarının güvenliği ve elbette ki anıtsal ölçekli gerek şehirler arası kervansaraylar ve şehir içi hanlarının yapılması ticari faaliyetleri bu devir içinde hızlandıran neticelerdir. Behram Paşa Hanı, Osmanlı Devleti'nin Sivas merkezinde yer alan 16. yüzyıl şehir içi hanlarından biridir. Çalışmamızda Behram Paşa ve diğer şehir içi hanlarının, kent dokusu ve ticari hayata ayrıca kente kattığı maddi ve kültürel getirilerden bahsedilecektir. 2016 öncesinde atıl ve harabe vaziyette bulunan han daha sonra restorasyon işlemleri ile tekrar eski sağlamlığına kavuşmuştur.
Özet (Çeviri)
After the Islam, the Turkish states have engaged in the development activities in line with the necessities of the settled life and in line with the needs of the people they inhabit in its own structure and geography. In particular, the Ottoman Empire supported the structure of the city with its buildings that provided accommodation and accommodation. As a matter of fact, while this policy of the state served its people, it started to trade trade, which is the assurance of the existence of the state, on stronger feet. Foreign trade network, supply of goods and materials, security of trade routes and, of course, the construction of inter-city caravanserais and urban inns with monumental scale are the results that accelerate the business activities in this period. The Behram Pasha Inn is one of the 16th-century inner-city inns in the center of the Ottoman Empire. In our study, the material and cultural benefits of Behram Pasha and other inner city inns, including the urban texture and commercial life, will be mentioned. The inn, which had been inactive and ruined before 2016, was restored to its former glory with its restoration processes.