152 numaralı Edirne şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcript and evaluation of number 152 Edirne şer'i̇yye record
- Tez No: 597009
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Edirne, Şer'iye Sicili, Tereke Defterleri, Mahkeme, Edirne, Court, Shar'ia Records, Probate Registers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Osmanlı mahkeme kayıtları olan şer'iye sicilleri bölgesel ve şehir araştırmaları tarihinde son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bu siciller kayıt altına alındığı yerin iktisâdi içtimâi siyâsi ve idâri yapısı hakkında önemli bilgiler ihtiva eden resmi kayıtlar olduğu gibi içerisinde yer alan tereke defterleri de resmi nitelik taşıyan devlet arşivleridir. Tereke defterleri ölen kişilerin toplumsal konumlarını, demografik yapılarını, medeni hallerini, aile yapılarını, sahip oldukları her türlü menkul, gayrİmenkul mallara ait önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışma konumuz olan 152 numaralı Edirne Şer'iye sicili de Edirne'nin bölgesel, şehirsel, sosyal, ekonomik, kültürel yapısını bizlere ulaştıran önemli bir kaynaktır. Hicri 1166-1169, Miladi 1753-1756 yılları arası tarihleri kapsayan bu defter 96 sayfa 172 hükümden oluşmaktadır. Defter Edirne şehrinin mahallelerinin sosyal yapısını, ekonomik faaliyetlerini, bu dönemde kullanılan unvân ve lakapları, dini inanışları yine siyasi, idari, demografik yapı vb. birçok yapılarına ışık tutan bilgiler içermektedir. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde genel hatlarıyla kadılık kurumu Şer'iye sicili ve Şer'iye mahkemeleri hakkında bilgiler verilip özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Edirne tarihi, Edirne'nin coğrafi, sosyal ve ekonomik durumu hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde değerlendirmenin yanı sıra millet sistemi, idari birimler ve sosyal hayat hakkında bilgiler verilip belgeler özetlenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise defterdeki hükümlerin transkripsiyonu mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The Ottoman court records, the shar'ia records, have an important placein the historyof regional and urban research. These registers are the official records that contain important information about the economic, social, politicaland administrative, structure of the place where they are recorded, as well as the state archiveswhich are included in the probate registers. the Probate Registers provide important information on the social status, demographic structures, marital status, family structures, and all kinds of movable and real estate propertiesof the deceased. The Number 152 of Edirne Shar'ia Records, which is the subject of our study, is also an important resource that brings us to the regional, city, social, economic and cultural structure of Edirne. This book, covering the dates between 1166-1169 Hijriand 1753-1756 Gregorian, consists of 96 pages and 165 provisions. The book contains information that sheds light on many qualites of the city such as the neighborhoods, social, structure, economic activites, titles and nickames used in this period, religious beliefs, political, administrative and demographic structure. In the first part of the thesis, which consists of fourchapters, information is given in general terms about the judicial institution, the records of the shar'ia and the courts of the shar'ia and its features. In the second part, information about the history of Edirne, geographical, social and economic situation of Edirne are given. In the third part, it is given information about administrative units, nation system, and social life and documents are summarized. In the fourth and last section, transcriptions of the provisions in the book are available.