Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi
Immovable property agreement
  1. Tez No: 597008
  2. Yazar: AHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CEMAL RUHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: taşınmazsatış vaadi, noterce düzenleme, iki tarafa borç yükleme, anagreementforsale of ımmovablepropety, arrengedbynotaries, burdenbothpartieswithloans
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, Türk hukuk sisteminde önemli bir yeri olan ve sıklıkla tercih edilen bir sözleşme türüdür. Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri, iki tarafa borç yükleyen, kişisel hak oluşturan ve geçerli olabilmesi noterlerce düzenlenmesi koşuluna bağlı olan sözleşmelerdir. Nüfusun hızlı bir şekilde artması ve buna paralel olarak konut ihtiyacının artması nedeniyle taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri uygulamada daha fazla yapılır hale gelmiştir. Ayrıca inşaat sektöründeki gelişmelere bağlı olarak taşınmaz satış vaadi sözleşmesine olan ihtiyaç artmıştır. Taraflar, henüz kurulması için gerekli olan şartlar oluşmayan taşınmaz satış sözleşmesinin görevini yerine getiriyor olması nedeniyle taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmaktadırlar. Böylece taraflar ileride taşınmaz satış sözleşmesinin yapılmasını güvence altına almaktadırlar. Bu durum tarafların kendilerini güvene alma ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Uygulamada arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ile taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinin birlikte yapılmakta olup, bu uygulama sayesinde yüklenicinin nakit ihtiyacı karşılanırken, diğer tarafın taşınmazı uygun fiyata almasını sağlamaktadır.Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, taşınmaz satış sözleşmesinin ön koşulu olan bir sözleşme değildir. Taraflar taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmadan da taşınmaz satış sözleşmesi yapılabilmeleri mümkündür. Bu yönüyle değerlendirildiğinde taşınmaz satış sözleşmesi ile taşınmaz satış vaadi sözleşmesi birbirinden ayrı iki sözleşme türüdür.Bu çalışmada taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin genel çerçevesi ve kuruluş şartları, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedeniyle açılan tapu iptal ve tescil davaları, taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi konuları mevzuat, doktrin, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay kararları doğrultusunda incelenecektir.
Özet (Çeviri)
An agreementforsale of immovableproperty is oftenpreperedtype of contractwhichhastaken an importantplace in theTurkish legal system.Agreementforsale of immovablepropertiesarethecontactsthatburdenbothpartieswithloansfrompersonalrightsconstitutionalty anda re valied as long as theyarearrengedbynotaries.Agreementforsale of immovablepropertyareexecutedmorethan ever duetotherapidpopulationgrowthandhavingneed in parllel. Additionally, theneedforagreementsforsale of immovableproperty is increaseddepending on theadvencements of constructionindustry.Parties an agreement of sale of immovablepropertyduetothelack of termsandconditionthatarerequiredtoexecute a saledeed.Therefore, partieswarranttheexecution of a saledeed. Inpractice, constractioncontractand an agreementforsale of immovablepropertyareexecutedtogetherbythiswayitheconstructorsuppliesmoneyforcapitalwhiletheownerpossessesassets in an expedientway.Anagreementforsale of immovableproperty is not a preconditionfort he furthersaledeed. A saledeed can be executedwithout an agreementforsale of immovableproperty. Inthisaspect, an agreementforsale of immovablepropertyandsaledeedaretwodifferenttypes of contract. Inthisstudy, a framework of an agreementforsale of immovablepropertyanditsestablismentterms, thecases of deed of cancelationandregistrationdueto an agreementforsale of immovableproperty, conculation of an agreementforsale of immovableproperty, legislation, doctrineareinvestigated in accordancewithjudjements of districtcourts of justiceandsupremecourt (thecourt of cassation).