Teknoloji geliştirme bölgelerinin (Teknokent) vergi ve muhasebe uygulamaları açısından incelenmesi
Investigation of technology development regions (Teknokent) in terms of tax and accounting applications
- Tez No: 597233
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Muhasebe uygulamaları, Teknokent, Tax, Accounting applications, Technopolis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknokentler), ülkemiz için stratejik öneme sahip ürünler geliştirmekte ve her gün farklı bakış açıları ortaya koymaktadır. Bu durum teknokentlerin hem vizyonuna katkı sunmakta hem de firmaların ürün politikalarına daha fazla değer katmasına vesile olmaktadır. Bu çalışmada, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknokentler) tarihsel süreç ve genel bilgiler ışığında, 4691 sayılı Kanun ile bölgede Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetlerinde bulunan işletmelere sağlanan vergi istisnaları ve muhasebe uygulamaları açısından incelenmiştir. Bu bağlamda hangi hususların takip edileceği tafsilatlı olarak ele alınmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde bölge işletmelerine önemli vergisel ayrıcalıklar tanındığı, ancak bunun yanında bölgede yer alan işletmelere yönelik istisna ve muhasebe uygulamaları ile ilgili yasal düzenlemelerin karışık ve yetersiz olduğu, işletmelerin bazı durumlarda gereksiz prosedüre maruz kaldığı, bölgede seri üretim faaliyetleri için yer tahsisinin yapılamadığı, Ar-Ge çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanması durumunda ortaya çıkan zararın işletmenin diğer kazançlarından indirimine imkân verilmediği gibi olumsuz durumların olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technology Development Zones (Technopark) develop products with environmental safety importance for our country and reveal different perspectives every day. This not only contributes to the vision of technoparks but also helps companies to add more value to their product policies. In the study, Technology Development Zones are examined in terms of tax exemptions and accounting applications provided to enterprises engaged in R & D, software and design activities by Law No. 4691 in the light of historical process and general information. In this context, the issues to be followed are discussed in detail. As a result of the investigations, it is concluded that important tax privileges were granted to the regional enterprises, however, besides these privileges it is also observed that the legal regulations regarding the exception and accounting practices for the enterprises in the region were mixed and inadequate, the enterprises were subjected to unnecessary procedures in some cases, and the allocation of space for mass production activities in the region could not be made. Also, in case of failure of R & D studies, it is not allowed to reduce the loss arising from the other gains of the enterprise.