Elmalılı'nın hak dini Kur'an dili tefsiri çerçevesinde kıraat farklılıklarının anlama etkisi
The effect of Elmalılı on comprehension of qur'anic differences within the framework of the Qur'an language fort he true religion
- Tez No: 597286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, Recitation, Elmalili Hamdi Yazir, Hak Dini Kur'an Dili, variations of recitation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Asr-ı saadetten beri Kur'an-ı Kerim'i anlama ve anlatma çalışmaları var olmuştur. Yazılan tefsir kitapları bu konuda büyük bir öneme sahiptir. Bununla beraber Kur'an-ı Kerim'i Hz. Peygamber'in okuduğu şekilde okumak ve doğru anlayabilmek için kıraatinin muhafaza edilmesi gerekmektedir. Kıraatlerin tefsir kitaplarında yer alması da Kur'an-ı Kerim'in anlaşılmasında kıraat farklılıklarının önemli bir rolü olduğunu göstermektedir. Elmalılı Hamdi Hazır, meşhur ve değerli müfessirlerindendir. Çalışmamızın amacı Elmalılı'nın Hak Dini Kur'an Dili tefsiri çerçevesinde kıraat farklılıklarının anlama etkisini göstermektir. Buna bağlı olarak öncelikle Elmalılı Hamdi Yazır'ın hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Kıraat ilmi ve Yedi Harf meselesi üzerinde durulmuş, ikinci bölümde Elmalılı'nın tefsirinde dikkate aldığı kıraat farklılıkları ve bunların anlama etkisi ile ilgili örnekler verilerek ayetler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Elmalılı'nın tefsirinde dikkate almadığı bazı kıraat farklılıkları ile ilgili bilgiler verilmiş ve Kıraat farklılıklarının Kur'an-ı Kerim'in anlaşılması açısından önemine değinilmiştir. Sonuç ve kaynakça ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies of understanding an explanation of Qur'an have existed since the Era of Bliss. Tafsir books ( Commentary of Qur'an) which have been written so far have great importance. In addition to this, recitation of Qur'an has to be preserved in order to read and understand accurately as the last prophet Muhammed ( peace and blessings be upon him) did the same way. That recitations take part in tafsirs also shows that their variations have of great importance on meaning of Qur'an. Elmalili Hamdi Yazir was one of the most famous and important mufessirs (commentators) of his era. Our study shows the effects of variations of recitation on understanding Qur'an in terms of his Qur'anic tafsir“Hak Dini Kur'an Dili”. Therefore, some information about the life of Elmalili Hamdi Yazir has been given in the first place. In the first section, Science of Recitation and the issue of Seven Letters are emphasized and in the second section verses are explained by giving some examples about variations of recitation and their effects on meaning that Elmalili took into consideration in his Qur'anic tafsir. In the third section, some information about variations of recitation that Elmalili Hamdi Yazir did not take into consideration in his tafsir is given and the importance of them, in terms of understanding Qur'an, is emphasized. The study is completed with the conclusion and bibliography parts.