The effect of capital and labor on productivity on Turkish textile companies
Türk tekstil şirketlerinde sermaye ve işgücünün verimliliğe etkisi
  1. Tez No: 597481
  2. Yazar: MAX DULA JAFF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Türkiye'de tekstil endüstrisi, hazır giyim, (çıktı) üretim, girdi, Productivity, Textile industries in Turkey, Ready to wear, Output, Input
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İş alanlarına ve dünya ticaret pazarlarına oldukça fazla sayıda üretim yapan Türk tekstil ve giyim endüstrisi Türkiye ekonomisinin büyümesine yıllardır katkıda bulunmaktadır. Türk tekstil firmaları ihracat, istihdam sağlama ve teknolojik kalkınmada önemli rol oynadılar. Türk tekstil ve giyim endüstrisinin gelişen endüstriyel performansı toplumdaki insanların günlük yaşamını kalkındırmıştır. Bu nedenle, bu çalışma 2009-2017 yılları arasındaki 9 yıllık dönemde 8 farklı Türk tekstil firmasında işgücü ve sermaye ilişkisinin etkisini ölçmeyi hedeflemektedir. İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı en büyük 500 şirketten 8 farklı Tekstil firmasına ait veriler alındı, brüt katma değer çıktı, sermaye ve işgücü (çalışan sayısı) ise girdi olarak düşünüldü. Sermaye ve işgücü bağımsız değişkenlerdir ve bağımlı değişkene gayri safi katma değer olarak belirlendi. Bu çalışmanın temel amacı bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki, başka bir ifadeyle sermaye işgücü ve verimlilik arasındaki, ilişkinin gücünü belirlemek için uygulamalı korelasyon analizi yapılmıştır. Regresyon analiz modeli Türk tekstil ve kıyafet sektöründeki verimlilik üzerindeki sermaye ve işgücü değişiminin etkisini ölçtü. Analiz bulguları çalışma yapılan 2009 ve 2017 yılları arasındaki dönemde Türk tekstil ve giyim endüstrisinin verimliliği üzerinde sermaye ve işgücü arasında ilişki olduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish textile and clothing industry has contributed to the economic growth of Turkey for years now which has brought a considerable amount of output in business areas and world trade markets. The Turkish Textile companies played an important role in exportation, job availability and technological development. Due to the constant remark in the progressive industrial performance of the Turkish textiles and apparel industries which have improved daily life of people in the society. Hence the present study aims to analyze the effect of the relationship of labor and capital on the productivity for 8 different Turkish textile firms which covers a duration of 9 years from 2009 to 2017. Again, the 8 textile companies were chosen from Turkish Istanbul Chambers of Commerce 500 Largest companies, thus, gross added value was considered as the output are capital and labor ( number of employees ) as inputs. Capital and labor are the independent variables and gross value addition the dependent variable. The main objective of study applied correlation analysis to ascertain the strength of the relationship between the dependent and independent variables that is the relation between capital, labor and productivity. The regression analysis model analyzed the effect of change of capital and labor on the productivity for the Turkish textile and apparel industries. The findings from the analysis concluded that there is a relationship between capital and labor on productivity and capital and labor have an effect on the productivity for the Turkish textile industries from the peroid of 2009 to 2017 for the study.