Türkiye imalat sanayinde firma sahiplik yapısının enerji yoğunluğuna etkisi
The impact of ownership structure on energy intensity in the Turkish manufacturing industry
- Tez No: 974413
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAKİŞİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Ekonomi, Energy, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Enerji verimliliği, Foreign direct investments, Energy efficiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji hayatın her alanında olduğu gibi ekonominin de temel faktörlerinden birisidir. Üretilen her mal ve hizmetin temelinde enerji yatmaktadır. Bu nedenle, enerji kullanımı ve yoğunluğu yalnızca makroekonomik göstergeler açısından değil, aynı zamanda mikro düzeyde firmaların üretim yapısı açısından da önem taşımaktadır. Bu çalışma, Türkiye imalat sanayinde firma sahiplik yapısının enerji yoğunluğu üzerindeki etkisini 2003-2015 dönemi için firma düzeyindeki mikro verilerle analiz etmektedir. Çalışma Türk imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaları ele alarak imalat sanayinde enerji yoğunluğu belirleyicilerini tespit edip özellikle doğrudan yabancı yatırımların enerji yoğunluğuna etkisini analiz etmektedir. Sonuçlar, emek verimliliğindeki yüzde birlik bir artışın enerji yoğunluğunu yüzde 1,85, sermaye değişkeninde yüzde birlik bir artış enerji yoğunluğunu yüzde 0,50 ve toplam faktör verimliliği değişkenindeki yüzde birlik bir artış enerji yoğunluğunda yüzde 0,55 oranında bir düşüşe neden olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca yabancı sermayeye sahip firmaların enerji yoğunluğunu yüzde 0,11 düşürdüğünü ortaya koymaktadır. Çalışmada yabancı yatırımların etkisi, yatırım yapılan firmaların ölçeğine göre incelenmiştir. Yabancı sermayenin yatırım yaptığı firmanın ölçeğine göre etkisini daha net ölçebilmek için modele küçük yabancı, orta yabancı ve büyük yabancı firma kukla değişkenleri eklenmiştir. Elde edilen bulgular, firmanın ölçeği arttıkça enerji yoğunluğunun azaldığını göstermiştir. Dolayısıyla çalışma, yabancıların bir firmaya yatırım yaptıklarında beraberlerinde enerji yoğunluğunu düşürücü ve verim artırıcı teknolojilerini getirdikleri ortaya koymaktadır. Ayrıca firmanın ölçeği artıkça bu etkinin de artığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the fundamental factors of the economy, as it is in all aspects of life. Every good and service produced is ultimately based on energy. Therefore, energy use and intensity are important not only in terms of macroeconomic indicators but also with respect to the production structure of firms at the micro level. The aim of this study is to analyze the impact of firm ownership structure on energy intensity in the Turkish manufacturing industry by using firm-level micro data for the period 2003–2015. By focusing on firms operating in the Turkish manufacturing sector, the study identifies the determinants of energy intensity and particularly investigates the effect of foreign direct investment on energy intensity. The results indicate that a one percent increase in labor productivity reduces energy intensity by 1.85 percent, a one percent increase in capital decreases energy intensity by 0.50 percent, and a one percent increase in total factor productivity lowers energy intensity by 0.55 percent. In addition, it is found that foreign-owned firms reduce energy intensity by 0.11 percent. The study further examines the effect of foreign investment according to the scale of the invested firms. To capture this effect more precisely, dummy variables for small, medium, and large foreign-owned firms are included in the model. The findings show that as firm size increases, energy intensity decreases. Thus, the study demonstrates that when foreign investors enter a firm, they bring technologies that reduce energy intensity and enhance efficiency. Moreover, it is observed that this effect strengthens as the scale of the firm increases.