René Guénon'da dinî sembolizm
Religious symbolism of René Guénon
  1. Tez No: 597630
  2. Yazar: ÖZLEM KERMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gelenek, Sembol, İnisiyasyon, Metafizik, Dinî sembolizm, Tradition, Symbol, Initiation, Metaphysics, Religious symbolism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, Guénon'un dinî semboller ve bu semboller etrafında ortaya çıkan özgün düşüncelere ilişkin görüşlerini ve onlara yüklediği anlamlar ele alınmıştır. Ona göre, dindeki sembolik ifadeler hakikate ulaşmada yegâne yol gösterici konumundadır. Dinî sembolizmin temel işlevi ise insanı metafizik hakikatlerin bilgisine ulaştırmaktır. Bu nedenle dinî sembollere önyargıyla yaklaşmayı doğru bulmamaktadır. Dinî sembollerin Tanrı'ya ve insanlara ilişkin farklı figürlerle kullanımı dinî düşüncenin gelişiminde rol oynamaktadır. Dolayısıyla dinlerdeki semboller dinî kültüründe aktarımında temel ilke haline gelir. İnsanların evrene ve varoluşuna dair sorgulama ve anlam arayışına katkı sağlamaktadır. Araştırmada René Guénon'un“metafizik dil”olarak nitelendirdiği sembolizmini tanımak, tanıtmak ve bu konuyla ilgili düşünce yapısını felsefi bir bakış açısıyla ele alıp ortaya koymaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the views of Guénon on religious symbols and the original thoughts that emerge around these symbols and the meanings, they impose on them are discussed. According to him, symbolic expressions of religion are the only guide in reaching the truth. The basic function of religious symbolism is to bring man to the knowledge of metaphysical truths. Therefore, it does not find it right to prejudice religious symbols. The use of religious symbols with different figures about God and person play a role in the development of religious thought. Therefore, symbols in religions become the basic principle in the transfer of religious culture. It contributes to people's quest for meaning and questioning about the universe and its existence. The research aims to recognize, introduce and symbolize René Guénon's“Metaphysical language”symbol as a philosophical point of view.