René Guénon'da dinî sembolizm düşüncesi
The idea of religious symbolism in René Guénon
  1. Tez No: 552589
  2. Yazar: SANİYE TAYBUĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: René Guénon, Sembol, Dinî Sembolizm, Gelenekselci Ekol, Gelenek, René Guénon, Symbol, Religious Symbolism, Traditional School, Tradition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İnsan zihninin metafizik âlemde gezinmesini, soyut ve gizemli olayları açıklamasını, aşkın olanı somut formlara dönüştürmesini sağlayan ve böylece aşkın ile beşerî olan arasında bir köprü görevi gören dinî semboller insanlık tarihi ile var olagelmişlerdir. Gelenekselci Ekol'ün önde gelen temsilcilerinden olan Fransız metafizikçi ve yazar René Guénon sembollerin bu işlevlerinin farkına varmış; dinî sembolleri gelenekselci bir perspektif ile yorumlamıştır. Dinî sembollerin modern Batı dünyasında uğradıkları anlam kaybını ve yanlış yorumlanmasını eleştiren René Guénon, farklı dinî geleneklerdeki birçok sembolü bu bağlamda incelemiştir. Guénon özellikle Doğu doktrinlerindeki sembolik unsurlara önem vermiştir. Çünkü Guénon'a göre Doğu, Batı'ya nazaran, hâlâ İlk Gelenek'i korumaktadır ve bu sebeple de Doğu öğretilerine mahsus semboller bozulmaya ve anlam kaybına uğramamışlardır. Bu çalışmada René Guénon'da dinî sembolizm düşüncesini ve onun eserlerinde çoğunlukla ele aldığı farklı geleneklere ait dinî sembolleri açıklamaya çalıştık. Bunu yaparken de Guénon'un düşüncelerinin şekillenmesini sağlayan Gelenekselci Ekol'ün öğretilerine ve Guénon'a etki eden veya Guénon'dan etkilenen diğer ekol temsilcilerinin de görüşlerine yer vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The religious symbols, which serve as a bridge between the sacred and the human, have been present in the history of mankind, allowing the human mind to circulate in the metaphysical world, explain abstract and mysterious events, and transform the sacred into concrete forms. The French metaphysician and writer René Guénon, one of the leading representatives of the traditional school, realized these functions; interpreted religious symbols in a traditionalist perspective. René Guénon, who criticized the loss of meaning and misinterpretation of religious symbols in the modern Western world, examined many symbols in different religious traditions in this context. Guénon especially paid attention to the symbolic elements in the Eastern doctrines. Because, according to Guénon, the East still preserves the First Tradition compared to the West, and therefore the symbols of Eastern teachings have not been spoiled and lost meaning. In this study, we tried to explain the idea of religious symbolism in René Guénon and the religious symbols belonging to different traditions he handled mostly in his works. In doing so, we tried to include the views of the traditionalist school who shaped the ideas of Guénon and the views of other school representatives who influenced Guénon or were influenced by Guénon.