Amerika'nın Obama döneminde Çin ve Hindistan arasında uyguladığı dengeleme stratejisi
Us balance strategy between China and India during the Obama era
- Tez No: 597644
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇEMREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Asya Pasifik, Büyük Güçler, Büyüyen Ekonomiler, Dengeleme Politikası, Asia-Pacific, Balance Policy, Growing Economies, Major Powers
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Çin ve Hindistan, 21. yüzyılın başlarında muazzam ekonomik büyümelerine başladı. Öte yandan ABD, dünyanın hemen her yerindeydi ve özellikle Çin ve Hindistan'ın potansiyel küresel güçler olarak ortaya çıkmasından sonra Asya-Pasifik bölgesinde kritik politikalar geliştirmesi gerekiyordu. Bu üç ülkenin çıkarları şüphesiz örtüşüyordu, bu nedenle aralarında güçlü ilişkiler olması kaçınılmazdı. İkisi arasında daha hızlı yükselen Çin'di ve bu, Çin'in etkisini kontrol etmek için Hindistan ile ABD arasında daha güçlü bağlar gerektiriyordu. Hindistan da siyasi ve askeri etkisini bölgesel ve küresel ölçekte büyütmeye çalıştı. Hindistan, bölgesel dengelerde daha belirleyici olmak için ABD ile yakın ittifak ilişkisi kurmaya çalıştı. Bu ulusların ilişkileri, çeşitli güç ve ittifak eksenlerinde rakip olduklarından daha da karmaşıklaştı. Bu gelişmeler ABD tarafından desteklenmedi, bu yüzden ABD'nin Çin'in bölgeye ve çevresindeki denizlere hükmetmesini engellemek için istikrarlı demokrasiler kurmak için Hindistan ve diğer aktörlerle stratejik anlaşmaları takip etmesi gerekiyordu. Bu gelişmeler ışığında, bu tez Obama Başkanlığı döneminde (2009-2016) Amerikan Dış Politikasını (AFP) Çin ve Hindistan'a yönelik incelemeyi amaçlamaktadır. Değişim umuduyla bir Demokrat olarak göreve başlayan Obama'nın, Cumhuriyetçi bir Asya-Pasifik dünyasına karşı bir denge stratejisine ihtiyaç duyup duymadığı bu araştırmada odak noktasıdır.
Özet (Çeviri)
China and India began their tremendous economic growth with the beginning of the 21st century. The US, on the other hand, was almost everywhere on the earth and needed to devise critical policies in the Asia-Pacific region especially after the emergence of China and India as the potential global powers. Interests and benefits of the three would no doubt overlap, so it was inevitable that there exist strong relationships among them. The faster rising of the two was China, and this required more powerful ties necessary between India and the US to control the Chinese influence. India tried to grow its political and military influence on a regional and global scale too. India sought to obtain close alliance relationship with the US to be more decisive in regional balances. The relations of these nations grew more complex as they were rivaling on various forces and alliance axes. These developments were not favored by the US, so the US needed to follow strategic engagements with India and other actors to establish stable democracies to prevent China from dominating the region and surrounding seas. Under the light of these developments, this thesis aims to examine the American Foreign Policy (AFP) towards China and India during Obama Presidency (2009-2016). Whether Obama, as a Democrat coming into office with the hope of change, needed a Republican way of balance strategy towards the Asia-Pacific world is the focal point in this research.