İnvajinasyonların retrospektif değerlendirilmesi
Evaluation of invaginations in A retrospective manner
- Tez No: 597784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ONUR ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnvajinasyon, konservatif tedavi, hidrostatik redüksiyon, cerrahi tedavi, İnvagination, conservative therapy, hydrostatic reduction, surgical therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Çalışmamızda 1999-2019 yılları arasındaki 10 yıllık süreçteki Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi kliniğine başvuran invajinasyon olguları retrospektif olarak derlendi.Amaç olarak yaş,cinsiyet,başvuruda kanda lökosit sayısı,ultrasonografik çap,yatış süresi,hangi mevsimde başvurduğu,antibiyotik kullanım süresi,başvuru öncesi semptom süresi,nazogastrik sonda ile takip süresi,rektal 33 hemoraji,rekürrens,oral beslenme başlangıç süresi, genel durumları,kullanılan antibiyotikler şeklindeki parametrelerin invajinasyon olgularında klinik etkileri ve teşhis,takip ile tedavideki yararlarının,morbiditeye etkisinin radyolojik ve laboratuar bulguları ile birlikte bu ölçek içinde değerlendirilmesidir. Materyal metotta ise vakaların başvuru tarihleri,dosya numaraları ve isimleri kaydedildikten sonra SPSS statıstıcs 24.0 programında 14 ayrı parametre ile değerlendirildi.Vakalarımızı sadece konservatif tedavi(hidrostatik redüksiyon) uygulanan grup,konservatif tedavinin başarısızlığı durumunda cerrahi yapılan grup ve direkt cerrahi uygulanan hastalar olarak üç ana grupta değerlendirdik. Hastalar yaş,cinsiyet,başvuruda kanda lökosit sayısı,ultrasonografik çap;yatış süresi,hangi mevsimde başvurduğu,antibiyotik kullanım süresi,başvuru öncesi semptom süresi,nazogastrik sonda ile takip süresi,rektal hemoraji,rekürrens,kullanılan antibiyotikler;oral beslenme başlangıç süresi ve genel durumları şeklindeki parametreler açısından tek tek değerlendirildiler.Bu parametreler literatürdeki sonuçlarla her bir parametre için ayrı ayrı tartışıldı. Sonuçlarımız ile ilgili esas ulaşılan nokta yaygın peritonit ve şok dışında invajinasyon olgularının mutlak surette konservatif tedavi(çalışma özelinde hidrostatik redüksiyon) ile önce tedavisine başlanmalı;gerekirse tekrar redüksiyon denenmelidir.Radyolojik bulgular ve laboratuar testleri yardımcı bulgulardır;klinik değerlendirme esastır.Tüm parametreler değerlendirildiğinde tanı ve tedavi süresindeki uzama operasyon sıklığını artıran en önemli parametredir.
Özet (Çeviri)
İn this study the cases of invagination that admitted to Adnan Menderes University Medicine Faculty Pediatric Surgery clinic between years of 1999-2019 are gathered.As an aim the effects of age,gender,leucocyte in blood at the admission,diameter of intussusception,hospitalised days,seasonal variety,symptomatology before admission,days of 34 antibiotic usage,duration of follow-up with a nasogastric tube,rectal haemorrhage,recurrence,antibiotics that are used,oral feeding beginning day and general situation are discussed for clinical situations . Their advantages in diagnosis,follow-up and treatment are evaluated with radiological and laboratory findings. İn the material plus methodic approach numbers of cases are recorded;afterwards in the SPSS statıstıcs programme with 14 different parameters they are utilized.We examined our patients as the first group that only conservative therapy(hydrostatic reduction) was implemented;the second group that is the surgery implemented after failure of conservative therapy and third direct surgical therapy applied group. Our patients are evaluated according to age,gender,leucocyte in blood at the admission,diameter of intussusception,hospitalised days,seasonal variety,symptomatology before admission,days of antibiotic usage,duration of follow-up with a nasogastric tube,rectal haemorrhage,recurrence,antibiotics that are used,oral feeding beginning day and general situation.These parameters with the current surgical articles are discussed for every parameter. The main point we arrived at about the results of our study is that except widespread peritonitis and shock the cases of invagination must be treated firstly with conservative therapy.(İn this study hydrostatic reduction mainly).İf needed consecutive reduction must be experienced.Radiological findings and tests of laboratory are auxiliary and clinical evaluation is fundamental.The elongation in time of diagnosis and therapy accelerates surgical therapy as a choice.