Cumhuriyet Dönemi tecvid kitaplarının kaynakları
The sources of tajweed books in The Republican Period of Turkey
  1. Tez No: 597789
  2. Yazar: HÜSNA ÇEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran, Tecvid, Kaynaklar, Cumhuriyet dönemi, Quran, Tajweed, Resources, Republican period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Cumhuriyet döneminde Türkiye'de Türkçe olarak yazılmış tecvid kitaplarının kaynaklarının tespitinin amaçlandığı bu çalışma bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın önemi, amacı, kapsamı, metodu ve konuyla ilgili çalışmalara yer verilmiştir. Birinci bölümde öncelikle tecvid kitaplarının yazım sebepleri ve cumhuriyet döneminde tecvid öğretiminin yapıldığı kurumlar ele alınmış; ardından kaynakları incelenecek eserlerin telif tarihleri, yaptığı baskılar, içerikleri ve yazım üslubu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde öncelikle bu dönemde yazılan tecvid kitaplarının kaynakları eser bazlı olarak ele alınmış, kitaplarda geçen kaynaklar tespit edilmiş, ardından bulgular değerlendirilerek en çok müracaat edilen kaynaklar değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen bulguların yer aldığı Sonuç bölümü ile ismi geçen kaynakların tablosu ile incelenen eserlerin kapak resimleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to find the resources of Turkish language tajweed books that are written in the Republican period of Turkey. It consists of an introduction, 2 chapters, and a final summary. Introduction part explains the importance, scope, methodology, and subjects that are related to this topic. First chapter discovers the reasons for writing a tajweed book and the institutions that were teaching tajweed during the republican period then gives a detailed overview on the resources that will be studied including publication dates, number of publications, content, and the style. Second chapter investigates the resources that were used in the writing of tajweed books in this period and evaluates the widely used ones. Summary part lists the resources that were examined in this study together with their cover pictures.