Ömer Nesefî tefsirinde Nisa Sûresi'nin tahkîki ve değerlendirmesi (55b-82a arası)
The edition and avaluation of Nisa chapter in Omer Nesefi's interpretation
  1. Tez No: 597857
  2. Yazar: AYFER SİVARİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr, Tefsir, Tahkîk, Ömer Nesefî, et-Teysir fi't-Tefsir, Nisa Capter, Method, Edition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmada Ömer Nesefî'nin“et-Teysîr fî't-Tefsir”adlı eserinde yer alan Nisa Sûresi, iki nüsha incelenerek Kur'ân yorumları açısından tahkîk ve değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle araştırmamızın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları, çalışılan nüshalar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölüm üç ana başlıktan oluşup, Rivâyet yöntemi başlığı altında Kur'ân'ın Kur'ân ile, Kur'ân'ın sünnet ile, Kur'ân'ın sahabe ve tâbiûn görüşleriyle tefsiri, Kur'ân tefsirinde kıssalar ve İsrailiyyat konuları incelenmiştir. Dirâyet yöntemi başlığı altında, Dilbilimsel, Fıkhî, Kelamî, Tasavvufî Tefsir ele alınmıştır. Kur'ân İlimleri başlığı altında ise, Sebeb-i Nûzül, Nâsih-Mensuh, Fezâilu'l Kur'ân konuları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci Bölüm Nisa Sûresi'nin Tahkîkli metninden oluşurken, iki nüsha arasındaki farklılıklar metinde tespit edilip dipnotta belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise yaptığımız çalışmanın genel değerlendirmesi ve bulgular sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Interpretation Master's Degree Programme In this research, Nisa Sura from Omer Nesefi's“et-Teysir fi't-Tefsir”is edited and evaluated with two manuscript in accordance to Nesefi's interpretations of Quran. This work consists of an introduction, two parts of body paragraph and a conclusion. Primarily in introduction information about our subject, aim, method, sources and the examined transcriptions were be given. The first part consists of two major topics which are an interpretation of Quran with Quran, Quran with sunna, Quran with the views of Prophet Muhammad's companions and amenables; and parables in Quran's interpretation and the research of Isra'iliyyat were presented. Under the title of Sagacity method; linguistic, Islamic law, theologian and Islamic sufism are mentioned. As of Quran discipline; the reason of the descent of the Quran, altered and void suras, Virtues of Quran are described. The second section of the work consists of edited text of Nisa Capter, with the differences between two manuscripts mentioned in the cross reference. In the conclusion section, the general evaluation of our study and some indications were presented.