Merkez Bankası bağımsızlığının önemi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
The i̇mportance of central bank i̇ndependence and the Central Bank of The Republi̇c of Turkey
- Tez No: 597863
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, İndependence of Central Bank, Central Banking System, Central Bank of the Republic of Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Merkez bankaları tarihsel süreç içinde ülkelerin para politikalarının en önemli aktörlerinden biri haline gelmiştir. Ve hatta birçok ülkede merkez bankaları para politikasını yönetmekle doğrudan kanunlar aracılıyla görevlendirilmiştir. Merkez bankalarının kuruluşundan günümüz dönemine kadar ekonomik krizler atlatan sistemler içinde yine de biricikliğini koruduğu görülmektedir. Ayrıca ülkelerin hükumetleri tarafından otorite olarak görülen bu kurumlardan krizleri yönetmeleri beklenmiştir. Bu krizleri yönetirken başarılı olmalarının bağımsızlıklarına bağlı olduğu görüşüyle birlikte hükumetlerin mali politikasından bağımsız bir para politikasının başarılı olamayacağı da kabul görmektedir. Bu çalışmada bu iki görüş arasında merkez bankacılığının tarihsel gelişimi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bağımsızlığı, etkinliği, kurumsallaşması tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the historical process, central banks have become one of the most important actors for the monetary policies of the countries. As a matter of fact, in many countries, central banks have been directly assigned to manage monetary policy through law. Since their establishment, it is seen that the central banks still maintain their uniqueness in the systems that survived the economic crises. In addition, these institutions are regarded as an authority by the governments and they were expected to manage the crises. Along with the opinion which supposes the central banks' success in managing these crises depends on their independence, it is also recognized that a monetary policy independent of governments' fiscal policy will not be successful. In this study, the historical development of central banking with regard to above-mentioned views and the independence, effectiveness and institutionalization of the Central Bank of the Republic of Turkey will be examined.