Silindirle sıkıştırılmış beton yolların performanslarının, geleneksel beton yolların ve asfalt yolların performansıyla karşılaştırılması
Comparing RCC pavements performances with convencional concrete pavements performances and hot mix asphalt roads performances
- Tez No: 597990
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARACASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık lastik, silindirle sıkıştırılmış beton yol, ssb kaplama kalınlık tasarımı, PCA yöntemi, doğal koşullar, Waste rubber, roller compacted concrete pavement, rcc pavement thickness design, PCA method, natural conditions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tez çalışmasının birinci kısmında, atık ürünler olarak bilinen uçucu kül ve atık lastik, karışımlarda çeşitli oranlarda kullanılmıştır. Numuneler doğal koşullara bırakılmıştır. Karışımlarda belirli oranlarda kullanılan atık ürünlerin karışımların basınç dayanımlarını doğal koşullarda nasıl etkileyeceği araştırılmıştır. Karışımlar belirli aralıklarla fotoğraflanarak karışımların yüzeysel değişimleri gözlemlenmiştir. Karışımlardan 90 – 115 – 140 gün sonunda 3'er adet olmak üzere toplamda 117 tane karot alınarak; beton karışımlardan alınan karotlar üzerinde tek eksenli basınç deneyi, asfalt karşımlardan alınan karotlar üzerinde ise Marshall stabilite deneyi yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre SSB numunelerinin tümünde, atık lastik kullanılması, doğal koşullarda betonların dayanımını kontrol karışımına oranla düşürmüştür. Kontrol karışımına en yakın basınç değeri %5 toz lastik içeren SSB numunesi olmuştur. Geleneksel beton numunelerinde atık lastik kullanılması da kontrol karışımına oranla dayanımları düşürmüştür. Ancak %5 parça lastik içeren geleneksel beton numunesi 140. günde kontrol karışımının basınç değerlerine çok yaklaşmıştır. Asfalt yollarda atık lastik kullanılması, doğal koşullarda Marshall Stabilitesini kontrol karışımına oranla düşürmüştür. Fakat akma değerleri %10 parça lastik içeren asfalt numunesinde kontrol karışımının üstünde çıkmıştır ve esneklik artmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Eskişehir Merkez Gündüzler Göleti İnşaatı'nda ağır yük taşıyan kamyonlar için, PCA (Portland Cement Association) metoduyla, SSB yol kalınlık tasarımı yapılmıştır. Gölet için kullanılan Silindirle Sıkıştırılmış betondan, yol kaplaması tasarımı yapılarak 10m uzunluğunda bir deneme yolu inşa edilmiştir. Yol yapımında kullanılan SSB'den numuneler alınarak 7-28-90 ve 180 günlük basınç testleri yapılmıştır. Deneme yolu ağır yüklü kamyonlar tarafından gölet gövdesine ulaşım için kullanılmıştır. Test sonuçlarına ve sahadaki tecrübelere bağlı olarak deneme yolunda gözle görülür bir deformasyona rastlanmamıştır. Gölet için kullanılan SSB'nin yol tasarımında kullanılması deneme yolunda olumlu bir sonuç vermiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, fly ash and waste rubber, that are known as waste products, were used in various ratios in the mixtures. It has been investigated how the waste products used in the mixtures in various ratios will affect the compressive strength of the mixtures under natural conditions. For determining the physical changes of the specimens', photos were taken periodicaly. After 90 – 115 and 140 days the specimens are drilled for core tests. Totally 117 pieces of cores, are drilled from the specimens and uniaxial compression test were performed on the RCC and C30/37 traditional concrete cores, Marshall Stability tests performed on the asphalt cores. According to the test results, in all RCC specimens, the use of waste rubber decreased the compressive strength of the concrete in natural conditions, compared to the control mixture. The closest compressive strength values to the control mixture was the RCC specimen that contains 5% waste rubber powder. In C30/37 traditional concrete specimens, the use of waste rubber also reduced the compressive strength of concrete in natural conditions, compared to the control mixture. However, the traditional concrete specimen that contains 5% waste rubber granular was very close to the compressive strength values of the control mixture, on the 140th day. The use of waste rubbers on asphalt roads reduced Marshall Stability in natural conditions compared to the control mixture. However, the yield strength values were above the control mixture in the asphalt specimen that contains 10% waste rubber granular. In the second part of the study, RCC pavement thickness has been designed for heavy loaded trucks in Eskişehir Merkez Gündüzler Dam construction, by using Portland Cement Association (PCA) Method. The dam's RCC has been used for the the pavement design and a trial RCC pavement has been constructed about 10 m long. The specimens has been taken from the RCC mixtures and uniaxial compression tests have been performed on them after 7-28-90 and 180 days. The trail RCC pavement has been used by the heavy loaded trucks to reach the dam's body and according to tests and field experiences there wasn't any observable deformations on the road. The design by using the dam's RCC worked well for the trail road.