Çocukluk çağı bronşektazili hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients with childhood bronchiectasis
- Tez No: 598011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELAT ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı bronşektazi, balgamlı öksürük, bol balgam çıkarma, yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi, Childhood bronchiectasis, cough with sputum, abundant sputum, high resolution computed tomography
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Gelişmesini henüz tamamlamamış olan ülkelerde; sağlık hizmetlerinin yetersizliği, hijyen koşullarının kötü olması, nüfusun kalabalık olması v.b nedenlerden dolayı bronşektazi çocuklarda alt solunum yolu için hala önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde bu alanda düzgün bir kayıt sistemi olmadığı için bronşektazi sıklığı bilinmemektedir. Bu retrospektif çalışmanın amacı; kistik fibrozis dışı bronşektazi tanılı çocukların demografik verilerini, tanı anındaki yaşlarını, hastaneye başvuru şikayetlerini, hastaneye yatış sayısı ve sürelerini, fizik muayene bulgularını, laboratuvar bulgularını, radyolojik bulgularını, solunum fonksiyon testi değerlerini, balgam kültür üremelerini, uygulanan tedavileri, altta yatan etyolojik faktörleri hastane arşivinden ve hastane otomasyon sisteminden hasta dosyalarını tarayarak saptamak, bu alandaki çalışmalar ile karşılaştırmaktır. Metodlar: Ocak 2012- aralık 2017 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'nda kistik fibrozis dışı bronşektazi tanısı ile izlenen tanı yaşları 2 ile 17 yaş arasında değişen, güncel yaşları 5 ile 24 yaş arasında olan 110 hasta alındı. Hastaların cinsiyet, yaş, ikamet yerleri, tanın anında yaş, etyolojisi, akrabalık durumu, ailede benzer hastalık öyküsü, sigara maruziyeti, bağışıklama durumu, şikayetleri, fizik muayene bulguları, hastaneye başvuru sayısı, yatış mevsimi, yatış sayısı ve süresi, tam kan sayımı, sedimentasyon, C-reaktif protein (CRP), kan gazı, immünoglobulin düzeyleri, bazı biyokimyasal parametreler, solunum fonksiyon testleri, balgam kültürü, aldığı tedaviler, antibiyotik kullanımı, destek tedavileri ve bilgisayarlı tomografi (BT) ve/veya yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografide etkilenen loblar ve bronşektazi tipleri hasta kayıtlarından taranarak veriler kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların tanı yaşı ortalaması 10,52 ± 3,76 yıl olup, en erken tanı 2 yaşında, en geç tanı 17 yaşında konulmuştu. Hastaların % 51,8'i erkek, % 48,2'si kız idi. Anne baba akrabalığı % 28,1 oranında idi ve % 16,4 oranında ailede benzer hastalık öyküsü mevcuttu. Hastalarda en sık görülen başvuru semptomu % 100 ile öksürük idi, en sık fizik muayene bulgusu ise % 73,6 ile ral idi. Hastaların % iii 43,6'sında altta yatan neden saptanmamıştı, etyoloji saptananlardan en sık % 21,8 ile geçirilmiş akciğer enfeksiyonları idi. En sık görülen tip % 58,2 ile tübüler tip bronşektazi idi. Bronşektazi lokalizasyonu % 39,1 ile akciğerlerde bilateral yaygın tutulum şeklinde idi. Balgam kültürlerinde en sık izole edilen mikroorganizma streptococcus pneumoniae idi. Hastaların % 10'una cerrahi tedavi uygulanmıştı. Uygulanan cerrahi işlem hastaların tümünde lobektomi idi. Sonuçlar: Hastanın öksürük ve bol balgam çıkarma şikayeti yanında fizik muayenesinde de ral varsa ayırıcı tanılarda bronşektazi akla gelmelidir. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimleri; 8 haftadan uzun süren kronik balgamlı öksürük şikayeti ile başvuran hastalarda bronşektazi olabileceğini düşünüp ileri tetkik ve tedavi amacı ile bu hastaları çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniklerine yönlendirmelidir. Bronşektazi hastalarında semptomlar daha çok okul öncesi dönemde ve erken okul yıllarında başlamasına rağmen bronşektazi tanısı geç konmaktadır. Bronşektazi, iyi bir anamnez ve fizik muayene ile tanısı erken konulup uygun tedavi rejimi uygulandığında, semptomlar daha hafif atlatılacak, hastalığın progresyonu önlenmiş olacak, daha az komplikasyon gelişecek, hastaneye daha az yatış olup hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesinin artması sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Bronchiectasis is still an important health problem for lower respiratory tract in children in under developed countries due to insufficiency of health services, poor hygiene conditions, large population. The frequency of bronchiectasis is not known in our country since there is no proper recording system in this area. The purpose of this retrospective study was to evaluate the demographic data of children diagnosed with non-cystic fibrosis bronchiectasis, their age at the time of diagnosis, hospitalization complaints, number and duration of hospitalization time, physical examination findings, laboratory findings, radiological findings, pulmonary function test values, sputum culture growth and their treatment, underlying etiologic factors by hospital file archive and compare them with other studies in this field. Materials and Methods: 110 patients aged between 2 and 17 years old who has diagnosis of cystic non-fibrosis bronchiectasis evaluated between January 2012 and December 2017 at the Department of Pediatrics Dicle University Faculty of Medicine. Gender, age, place of residence, age at the time of diagnosis, etiology, kinship status, family history of similar disease, smoking exposure, immunization status, complaints, physical examination findings, number of hospital admissions, hospitalization season, number and duration of hospitalization, complete blood count, sedimentation, C-reaktif protein (CRP), blood gas, immunoglobulin levels, some biochemical parameters, pulmonary function tests, sputum culture, treatment, antibiotic use, supportive therapies and scanning of affected lobes and bronchiectasis types on computed tomography (CT) and/or high resolution computed tomography data were recorded from patient records. Findings/Results: The mean age at diagnosis was 10,52 ± 3,76 years, the earliest diagnosis was 2 years old and the latest diagnosis was 17 years. 51,8 % of the patients were male and 48,2 % were female. Parental relationship was 28,1 % and 16,4 % of them had similar family history. The most common presenting v symptom was cough with 100 % and the most common physical examination was rael with 73,6 %. 43,6 % of the patients had no underlying cause and 21,8 % had previous lung infection as the most common etiology. The most common type was tubular type bronchiectasis with 58,2 %. The localization of bronchiectasis was bilateral lung involvement in 39,1 %. The most commonly isolated microorganism in sputum cultures was Streptococcus pneumoniae. Surgical treatment was performed in 10 % of the patients. Surgical procedure was lobectomy in all patients. Conclusion: Bronchiectasis should be considered in differential diagnoses if the patient has cough and abundant sputum in physical examination. Family physicians should consider bronchiectasis in patients presenting with chronic sputum cough lasting more than 8 weeks. They should direct these patients to the polyclinics of pediatrics for further examination and treatment. Although the symptoms in bronchiectasis patients start mostly in pre-school and early school years, the diagnosis of bronchiectasis is delayed. When bronchiectasis is diagnosed with a good history and physical examination, and the appropriate treatment regimen is applied, the symptoms will be lighter, the progression of the disease will be prevented, less complications will develop, the patients will be less hospitalized and the quality of life of the patients and their families will be increased.