Hilmi Ziya Ülken'in düşüncesinde felsefî sentezcilik
Philosophical synthesis in the thought ofHilmi Ziya Ulken
  1. Tez No: 598043
  2. Yazar: EMİNE AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hilmi Ziya Ülken, Sentezcilik, Ekletizm, Senkretizm, Telifçilik, Fenomenoloji, dyade kavramı, Hilmi Ziya Ülken, Synthesism, Eclecticism, Syncretism, Phenomenology, dyade concept
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma Hilmi Ziya Ülken düşüncesinde felsefî sentezcilik meselesini tartışmaktadır. Birinci bölümde Ülken'in hayatı ve ilmî faaliyetleri ele alınırken, çalışmamıza konu olan eserleri değerlendirildi. İkinci bölümde Ülken'in felsefe ile ilişkisi, düşünsel serüveni, modern dönemler açısından felsefeyi konumlandırdığı yer ve felsefe anlayışı ortaya konuldu. Üçüncü ve son bölümde ise sentezcilik kavramı ele alınarak Ülken'in sentezciliğe bakışı ve felsefesinde sentezci bir yöntem kullanıp kullanmadığı değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the issue of philosophical synthesis in Hilmi Ziya Ülken thought. In the first chapter, his life, books and scientific studies were evaluated. In the second part, Ülken's relationship with philosophy, his intellectual life, his place of philosophy in terms of modern times and his understanding of philosophy are presented. In the third and the last part, the concept of synthesism was discussed and it was evaluated whether Ülken used a synthesizing method in his philosophy.