Batman'da görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin rekreatif etkinliklere katılımlarının önündeki engellerin belirlenmesi
Determination of the barriers to participation of physical education teachers in batman in recreational activities
- Tez No: 598079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Rekreasyon, Serbest Zaman, Physical Education, Recreation, Leisure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı; Batman'da görev yapan Beden Eğimi ve Spor Öğretmenlerinin rekreatif etkinliklere katılmasının önündeki engellerin incelenmesidir. Bu çalışmaya Batman' da görev yapan 231 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeninden oluşan çalışmaya gönüllü olarak katılan 173 kişi oluşturmaktadır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin serbest zamanlarında rekreasyon etkinliklere katılımındaki engeller yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni hali, görev yeri, görev süresine göre belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada ölçeğin alt boyutları olan tesis, zaman, bilgi eksikliği, ilgi eksikliği, birey psikolojisi, arkadaş eksikliği ile ilgili analiz yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmasında SPSS 25 IBM istatistik paket programı kullanılmıştır. Veriler ortalama ve standart sapma olarak özetlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin ölçeğe yönelik alt boyutlarında anlamlı bir fark görülmemiştir. Yapılan literatür taramalarında ölçeğin alt boyutu olan tesis yetersizliği ve zaman boyutunda anlamlı farklar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this course is to examine the obstacles to the inclination of physical inclination teachers in recreational activities. 173 volunteers from 231 teachers who participated in Batman Center participated in this study. The obstacles of physical education teachers to participate in recreation activities in their spare time were tried to be determined according to age, gender, education level, marital status, place of duty and term of office. SPSS 25 IBM statistical package program was used in the evaluation and calculation of the data obtained from the subscales of the scale, facilities, time, lack of knowledge, lack of interest, individual psychology, and lack of friends. Data are summarized as mean and standard deviation. As a result of the analyzes, no significant difference was observed in the sub-dimensions of physical education teachers regarding the scale. In literature review, significant differences were observed in the inadequacy of the facility, which is the subscale of the scale, and leisure time.