Betonarme yapıların çelik çapraz elemanlar ile güçlendirilmesi
Reinforcement of reinforced concrete stuctures wi̇th steel cross members
- Tez No: 598080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEPANTA NAİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme perde, çelik çapraz, doğrusal analiz, güçlendirme, Reinforced concrete shearwall, steel cross, linear analysis, reinforceme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
İçinde bulunduğumuz coğrafya aktif fay hatlarının bulunduğu bir deprem bölgesidir. Yakın geçmişimize bakıldığında yaşanan depremlerde, mevcut yapıların deprem performansının ne derecede zayıf olduğu ve bu depremler sonucunda çok sayıda can kaybı ve büyük oranda maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu depremler sonucu mevcut yapıların büyük bir kısmında; projelendirme aşamasında, malzeme seçiminde ve uygulama aşamasında eksikliklerin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durum sonucunda mevcut yapılar üzerinde performans değerlendirme çalışmaları, yürütülen bu çalışmalar doğrultusunda deprem yönetmeliğinin güncelleştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Yapıları depreme karşı güvenli hale getirmek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada doğrusal hesap yöntemlerinden; eşdeğer deprem yükü yöntemi ile modal analiz yöntemi ile hesaplar yapılmıştır. Bu çalışmamızda kullanılan çelik çaprazlar ile yapının kullanım amacı ve mimari özelliklerini en az etkileyecek şekilde yürütülmüştür. Güçlendirme safhasında kullanılması gereken yapıları, fonsiyonlarını engellemeden güçlendirmek için kullanımı giderek yaygınlaşan bir anlayışla çelik çaprazlar kullanılmaktadır. Yedi bölümden oluşan bu çalışmamızın birinci bölümünde konu ile ilgili bilgiler, çalışmanın amacı ve kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kullanılan malzeme, zemin taşıma gücü ve yük analizi ile ilgili bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde yapılan çalışmada kullanılan azaliz yöntemleri ve analiz sonuçlarında yapıların periyot, yapı ağırlıkları, taban kesme kuvveti gibi sonuçları belirtilmiştir. Dördüncü bölümde statik ve dinamik tasarım kriterleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde modal analiz sonuçları ve kat ötelenmeleri hakkında bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde yapıyı oluşturan döşeme gerilmeleri, kolon, kiriş ve perdelerin donatı oranları ve dış merkezli çelik çaprazların birleşim detayı ve gerilmeleri belirtilmiştir. Yedinci ve son bölümde ise tez kapsamında ele alınan betonarme perdeli yapı ile çelik çaprazlı yapının analiz sonuçları ve yapı yaklaşık maliyeti ile ilgili sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is an earthquake country that is located on the land of active fault lines. Consisted earthquakes in recent years, demonstrates how poor earthquake performance and resistance of existing structures occured. These disasters caused numerous loss of lives and substantial material damages. In large part of demolished buildings, it can be observed major deficiencies on; the stage of project planning, materials selecetion and the implemantation phase. This circumstance, led to concentrate the evaluation studies with respect to structure's performance. On the other hand, ongoing researches has required to renew earthquake regualtions. Several studies are performed in order that structures are able to make consalidated. For this purpose, calculations are made with the aid of modal analysis and the method of equivelent earthquake load which is one of the linear calculation methods. Steel Cross members used in our study, are carried out in such a way to minimize the impacts on architectural features and the aim of structure's utilization. Steel crosses are widely used in order to strength structures without blocking functions and buildings on the stage of reinforcement. In the first chapter of this study that consists of 7 parts, involves comprehensive knowledge about chapter and the aim and scope of our study. In second chapter, several informations are given about material, bearing capacity of soil and load analysis. Third chapter is mostly related to the methods of analysis and consequences of analysis which are used. Base shear force, structure weights and periods are determined. In fourth chapter, informations abour design criteria of static and dynamic are given. In fifth chapter, results of modal analysis and interstory drift are mentioned. In sixth chapter of study, the members that generates the structure; stresses of slab, column, beam and reinforcement ratios of shearwall and junction details of steel crosses are indicated. For seventh and last part, within the scope of dissertation the results of structure with the reinforced shearwall and structure with steel cross are evaluated. Approximate cost of structure are considered.