Malatya Kırkkardeşler Mezarlığındaki mezar taşları
Tombstones in Malatya Kırkardeşler Cemetery
  1. Tez No: 598098
  2. Yazar: SELİM YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA ŞİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırkkardeşler Mezarlığı, Mezar Taşı, Kültür, Kırkardeşler Cemetery, Tombstone, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan Türklerdeki mezar taşı geleneği burada İslam dininin etkileri ile değişerek şekillenmiştir. Kırkardeşler Mezarlığı da kendi yöresinde ve civar illerde bu etki ile şekillenmiş örneğine az rastlanan Türk-İslam döneminin erken dönem mezar taşlarını bünyesinde bulundurmaktadır. Döneminin sosyo-ekonomik durumu, siyasi kişilikleri ve sanat anlayışını günümüze ulaştırması bakımından önemli bir boşluk dolduran tarihi nitelikteki bu mezar taşları saygı duyulması gereken bir medeniyetin mirasıdır.
Özet (Çeviri)
The tombstone tradition in the Turks extending from Central Asia to Anatolia is shaped here by changing the effects of Islam. The Kırkardeşler Cemetery also contains the early tombstones of the Turkish-Islamic period, which are rare in this region and in the surrounding provinces. These historical tombstones, which fill an important gap in terms of the socio-economic situation, political personalities and the understanding of art to the present day, are the legacies of a civilization that must be respected.