Meslek hastalığı şüphesi ile başvuran çalışanların psikososyal risk durumları: İstanbul meslek hastalıkları hastanesi örneği
Psychosocial risk status of employees applying with suspected occupational disease: The case of Istanbul occupational diseases hospital
- Tez No: 598097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN PASLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hastaneler, Sosyal Hizmetler, Public Health, Hospitals, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Psikososyal risk, iş sağlığı, meslek hastalıkları, mesleki sosyal hizmet, Psychosocial risk, occupational health, occupational diseases, occupational social work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki bazı değişkenler açısından meslek hastalığı şüphesi ile başvuran çalışanların hastaneye sevk durumlarının incelenmesi, ikincisi ise meslek hastalığı şüphesi ile başvuran çalışanların psikososyal risk durumlarının ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada kesitsel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri Sağlık Bakanlığından alınan izin ile 01 Nisan 2016- 01 Haziran 2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya meslek hastalığı şüphesi ile hastaneye başvuran300kişi katılmıştır. Ancak 35 hastanın doldurmuş olduğu anketlerdeki veriler cevaplardaki eksiklikler nedeniyle araştırmaya dahil edilmemiştir. Çalışma İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinde yapılmıştır. Hastalara araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu ve KOPSOR Psikososyal Risk Ölçeği anketi uygulanarak veriler elde edilmiştir. Veriler istatistiksel olarak SPSS 16,0 programı yardımıyla değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Ki Kare Testi, Kaiser-Meyer-Olkin(KMO) ve Bartlett's Testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hastaların 54'ü kadın, 211'i erkek olup yaş ortalamaları 36.8'dir. Araştırmaya katılanların 208 adedi SGK sevki ile hastaneye gelirken, 57 adedi işyeri sevki ile hastaneye başvuru yapmıştır. Araştırmaya katılanların sevk durumlarına göre eğitim durumları, aylık gelir durumları, meslek sınıfları, sendika üyeliği ve başvuru sonrası işyeri ile sorun yaşama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuş olup; sevk durumu ile yaş grupları, cinsiyet ve iş kazası geçmişi durumları açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
There are two main objectives of this research. The first one is the examination of the referral status of the employees who are admitted with suspicion of occupational disease in terms of some variables, the second one is to reveal the psychosocial risk status of the employees who are admitted with suspicion of occupational disease. Cross - sectional research model was used in the study. Research data were collected from the Ministry of Health between 01 April 2016 and 01 June 2016. 300 people who admitted to the hospital with suspicion of occupational disease were included in the study. However, the data in the questionnaires filled in by 35 patients were not included in the study due to lack of responses.The study was performed in Istanbul Occupational Diseases Hospital. Data were collected by applying the interview form and COPSOQ Psychosocial Risk Scale questionnaire prepared by the researcher.The data were statistically analyzed by SPSS 16.0 program and analyzed.Chi Square Test, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett's Test were used for data analysis. People who participated in the study; 54 of the patients were female and 211 were male and the mean age was 36.8. 208 of the participants were hospitalized with SSK and 57 of them were admitted to the hospital with the referral of workplace. There was a statistically significant difference between the educational status of the participants, monthly income, occupational classes, trade union membership and post-admission workplace and those who experienced problems; There were no significant differences in terms of referral status, age groups, gender and work accident history.