Çocuk göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran kistik fibrozis tanılı hastaların solunum yollarında pseudomonas aeruginosa ve stafilococcus aureus üremesini etkileyen olası faktörlerin retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective analysis of the possible factors affecting the reproduction of pseudomonas aeruginosa and stafilococcus aureus in the respiratory tract of patients with cystic fibrosis who applied to the pediatric chest diseases outpatient clinic
- Tez No: 598119
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA ASLANHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kistik Fibrozis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, üreme, kolonizasyon, Cystic Fibrosis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, reproduction, colonization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş ve amaç:Kistik Fibrozis (KF) otozomal resesif kalıtımla aktarılan, epitelium zarındaki Kistik Fibrozis Transmembran Regülator (KFTR) proteini defekti sonucu gelişen, ter bezlerini, bronşial, pankreatik, mide-barsak yolu ve genitoüriner sistemin salgı yapan elemanlarını etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu çalışmamızda; çocukluk ve erişkinlik döneminde sağlıklı popülasyona göre dezavantajlar oluşturan KF'nin daha iyi anlaşılması, bu hastalarda yaşam süresi ve konforunu etkileyen bakteriyel üremeleri arttıran nedenlerin aydınlatılması ve bunlara çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Materyal–metod:Araştırmamızda KF'lilerin sosyodemografik, klinik ve laboratuar verileri geriye dönük olarak incelenmiş, özellikle solunum yollarındaki Pseudomonal ve Staphilococcal üremeleri arttıran nedenler üzerinde durulmuştur.Çalışmaya ter testi ve gen mutasyon analizi gibi yöntemler uygulanarak kesin tanısı konulmuş, demografik bilgilerinin, klinik ve laboratuar tetkik sonuçlarının kaydedildiği takip dosyaları düzenli ve yeterli tutulan hastalar dâhil edilmiştir. Bulgular: Hastalarımızın%41,5'i (n=59) kız, %58,5'i (n=83) erkekti. Kız ve erkek hastalar arasında P.aeruginosa veya S.aureus üremeleri açısından anlamlı istatistiksel fark saptanmamıştır (p=0,21-p=0,07). Olgularımızın ter testinde klor (Cl) artışı ile P.aeruginosa ve S.aureus üremeleri arasında anlamlı istatistiksel ilişki saptanmıştır (p=0,001-p=0,04). Vakalarımızın zorlu ekspirasyonun birinci saniyesinde verilen hava yüzdesi (FEV1%) ile P.aeruginosa üremeleri arasında anlamlı istatistiksel ilişki saptanmış olup S.aureus üreme oranlarında aynı ilişkiye rastlanmamıştır (p=0,004-p=0,77). Hastalarımızın düzenli kontrol muayenesine gelme oranları ile P.aeruginosa ve S.aureus üremeleri arasında negatif istatistiksel ilişki saptanmıştır (p=0,002-p=0,01). Olgularımızın eşlik eden ek hastalık varlığı ile S.aureus üremeleri arasında anlamlı istatistiksel ilişki saptanmış olup P.aeruginosa üreme oranlarında aynı ilişkiye rastlanmamıştır (p=0,04-p=0,96). Sonuç: KF'li hastalarda, sağlık durumunu etkileyen bakteriyel üremelerin gözden kaçmaması içindüzenli kontrol ve takibin önemli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Cystic Fibrosis (CF) is an autosomal recessive chronic diseasewith a defectiveprotein in the epithelial cell membrane named Cystic Fibrosis Transmembrane Regulator (CFTR) that affects sweat glands, pulmonary, pancreatic, gastrointestinal and genital tract mucous glands. In this study; we aimed to comprehend the disadvantages of CF during childhood and adulthood according to healty any population and to clear up the main reasons of increased bacterial growth and to offer effective solutions. Material–methods:In our study, sociodemographic, clinical and laboratory datas of the cases with CF were investigated retrospectively and the reasons that increase the Pseudomonal and Staphilococcal growth in the respiratory tract were emphasized.The patients who had a definite disease by diagnosed methods such as sweat test and gene mutation analysis and also who had regularly recordeddemographic, clinical data and laboratory tests were included in the study. Findings: 41,5% (n=59) of our patients were female and 58,5% (n=83) were male. There was no statistically significant difference between female and male patients in terms ofreproduction of P.aeruginosa or S.aureus (p=0,21-p=0,07). Significant statistical correlation was found between the increase of clor (Cl)levels in sweat test and P.aeruginosa and S.aureus reproduction in our cases (p=0,001-p=0,04).There was a statistically significant relationship between FEV1% values and P. aeruginosa reproduction of our cases where as the same relationship was not found with S. aureus(p=0,004-p=0,77).Negatively significant statistical correlation was found between regular control examination rates and P.aeruginosa and S.aureus reproductions(p=0,002-p=0,01). There was a statistically significant relationship between the presence of concomitant disease and S.aureus reproduction in our cases, however P.aeruginosa reproduction rates didn't have the same relationship (p=0,04-p=0,96). Conclusion: It was concluded that regular control and follow-up is important in patients with CF so as not to overlook bacterial growth that affects health.