İslam geleneğinde Nur Ayetinin tefsiri
Basic Islamic sciences tafsir Science
- Tez No: 598126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nur, misbah, mişkat, zücace, kevkeb, dürr, mübarek ağaç, zeyt, la şarkıyye ve la garbiyye, Nur, Mishkat, Misbah, Zujaja, Kawkab, Durr, Blessed Tree, Zayt, La Sharkiyya Ve La Garbiyye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Nur suresine ismini veren nur ayeti, Kuran mesellerinin dikkat çekici örneklerinden birisidir. Sembolik bir dil taşıyan bu ayet, İslam geleneğinde zengin bir yorum literatürüne sahiptir. Bu çalışmada ayetin İslam geleneğindeki yorumları genel hatlarıyla anlatılmaya çalışılmıştır. İlk bölümde ayetin kavramları lügavi ve ıstılahi olarak incelenmiştir. İkinci bölümde İslam'ın ilk döneminde yapılan tefsirler ele alınmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümde ayetin felsefi ve tasavvufi yorumlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nur verse, which gives the name of surah nur, is one of the remerkable examples of the qur'anic parable. It has a rich review literature in ıslamic tradition. İn this study, it is tried to explain the verse in the ıslamic tradition interpretations in general terms. In the first chapter, the concepts of verse have been examined as linguistic and terminological. İn the second chapter, the tafsir which were made in the first period of islam are discussed. İn the third and fourth chapter are included the philosophical and mystical interpretations of the verse.