Turan Yazgan ve Türk dünyası
Turkic world and Turan Yazgan
- Tez No: 598151
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALEDDİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Turan Yazgan, Türk Dünyası, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Cumhuriyetleri, Turan Yazgan, Turkish World Research Foundation, Turkish World
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türklerin sadece Türkiye'de değil Tuna'dan Altayların daha ötesine kadar geniş bir coğrafyada yaşadığı gerçeği hemen hemen toplumun önemli bir kesimi tarafından bilinmektedir. Bu coğrafyada yaşayan soydaşların sosyo-ekonomik ve politik meseleleri milliyetçi kesimin ilgi alanı olmuştur. Türklerin kültürel ve iktisadi bir birlik oluşturmaları için hayatını bu alana vakfeden Turan Yazgan“dilde, fikirde, işte birlik”parolasıyla yola çıkmış, kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı ile tüm çalışmalarını bu alana yönelik yapmıştır. Bu çalışmalar sırasında üstünde durduğu en önemli hadise alfabe birliğidir. Araştırmada Turan Yazgan'ın bu alandaki faaliyetleri incelenmiş, ayrıca çocukluk yılları, okul yılları fikirleri ve kendi mesleğiyle ilgili sosyal güvenlik sistemi ve aksayan yönleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact is widely known by the large part of the population that Turks have been living not just in Turkey but also in a wide geography, beginning from Donau to the beyond of Altaic Mountains. The social, economical and political matters of Turkic people living in that geography has been an area of interest of nationalist wing. Prof. Dr. Turan Yazgan made important research in this field with the motto“Unity in language, idea and work”at the Foundation of Research in Turkic World that he had established. The most important matter that he emphasized during his reseach was the Unity of Alphabet. In this thesis the research of Turan Yazgan has been examined and also his childhood years, school years and the social security system related to his profession and its halting points was widely discussed.