Ebeveyninde kronik ruhsal veya fiziksel hastalığı olan ergenlerde psikolojik dayanıklılık ve benlik saygısı
Psychological endurance and self-esteem in adolescents with chronic mental or physical illness in their parent
- Tez No: 598157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BAYSAN ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ergen, kronik hastalık, psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı, Adolescents, chronic illness, psychological endurance, self-esteem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş-Amaç: Çalışma, ebeveyninde kronik ruhsal veya fiziksel hastalığı olan ergenlerin benlik saygısı ve psikolojik dayanıklılık düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal-Metod: Araştırma ilişki inceleyen, tanımlayıcı ve niceliksel tipte bir karşılaştırma çalışmasıdır. Bir üniversite hastanesinin Dahiliye ve Psikiyatri Polikliniklerine kronik fiziksel ve ruhsal hastalıkları nedeniyle muayeneye gelen ebeveynlerin 12-18 yaş arası çocukları ile yürütülmüştür. Ebeveynlerin onayı sonrasında çocuklarının iletişim bilgileri alınarak, çocuklara, mail veya whatsapp yoluyla ulaşılmıştır. Veriler, üç form (Kişisel Bilgi Formu, Coopersmith Özsaygı Envanteri (Okul Kısa Formu) ve Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği) aracılığı ile Ekim 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışma, ebeveyninin izni ve kendisinin onayı olan 50 ergen ile yürütülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, değişkenler arası fark ve ilişki değerlendirmesinde normal dağılım gösteren verilerde bağımsız iki grup arasındaki ilişki (t testi) ve pearson korelasyon analizi; normal dağılım göstermeyen verilerde Mann-Whitney U, Kruskall Wallis ve Spearmann korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Ebeveyninde fiziksel hastalık olan ergenlerin; %56'sı erkek, %66,7'si (n=16) 15 yaş ve üzerindedir. Ebeveyninde ruhsal hastalık olan ergenlerin ise; %52'si erkek, %84'ü 15 yaş ve üzerindedir. Kronik fiziksel hastalığı olan ebeveyne sahip ergenlerin özsaygı, psikolojik dayanıklılık, akran desteği, uyum ve mücadele azimleri diğer ergenlerinkinden daha yüksek, buna karşın, kronik ruhsal hastalığı olan ebeveyne sahip ergenlerin de aile desteği, okul desteği ve empati düzeyleri diğerlerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kronik fiziksel hastalığı olan ebeveyne sahip ergenlerde, artan aile ve akran desteği ile sosyal destek algılarının yükseldiği ve ilişkilerde yaşanan doyuma bağlı yaşadıkları sorunlarla baş etme güçlerinin arttığı, ruhsal hastalığa sahip olan ebeveyninin hastalığını bilen ergenlerin ise, akran desteği ve uyumları arttıkça kendilerine olan özsaygıları azalırken; empati ve mücadele azimleri arttıkça kendilerine olan özsaygıları da arttığı bulunmuştur. Sonuç: Ebeveyninde kronik fiziksel hastalık olan ergenler ile ebeveyninde kronik ruhsal hastalık olan ergenlerin benlik saygısının yüksek ve psikolojik dayanıklılığının iyi düzeyde olduğu, her iki grubun puanlarının benlik saygısı ve psikolojik dayanıklılıklarının benzer olduğu; iki değişken arasında bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: The study was conducted to examine the levels of self-esteem and psychological endurance of adolescents with chronic mental or physical illness in their parents. Materials and Methods: The research is a descriptive and quantitative comparison study examining relationship. A University Hospital's internal and psychiatric Policlinics are given information about the study by the researcher to the parents who come to the examination due to chronic physical and mental disorders, contact information was obtained from parents who gave consent to participate in the study. After the consent of the parents, their children's contact information was obtained and the children were reached by mail or whatsapp. Data were collected from three forms (Personal Information Form, Coopersmith Self-Esteem Inventory (School Brief Form) and Adolescent Psychological Endurance Scale) between October 2018 and April 2019. The study was conducted with 50 adolescents who had the permission of their parent and the approval of themselves. For data analysis descriptive statistics, the normal distribution of the data variables and the relationship between the difference in the assessment of the relationship between two independent groups (t-test) and Pearson correlation analysis did not show normal distribution data and Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and Spearman correlation analysis was performed. Results: 56% of adolescents with physical illness in their parents are male, 66.7% (N=16) are over 15 years old. Adolescents with mental illness in their parents; 52% of them are male, 84% are 15 years and over. It was found that adolescents with chronic physical illness had higher self-esteem, psychological endurance, peer support, adaptability, and fighting perseverance than other adolescents, whereas adolescents with chronic mental illness had higher levels of family support, school support, and empathy than others. It has been found that adolescents with chronic physical illness have increased perceptions of family and peer support and social support, and that adolescents who know of their parents ' illness with mental illness have increased their self-esteem as their peer support and harmony increase, and that their self-esteem increases as their empathy and struggle perseverance increase. Conclusion: It was found that the self-esteem and psychological endurance of adolescents with chronic physical illness in their parents and the self-esteem and psychological endurance of adolescents with chronic mental illness in their parents were good levels and the scores of both groups were similar; there was no correlation between the two variables.