Triple negatif meme karsinomlarında immünolojik belirteçlerin prognoz ile ilişkisi
Prognostic role of immunological markers in triple negative breast cancer
- Tez No: 598196
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: triple negatif meme kanseri, tümörü infiltre eden lenfositler, programlı hücre ölümü ligandı 1, PD-L1, FOXP3, CD8, CD8 pozitif T lenfositler, CD163, prognoz, triple negative breast cancer, tumor infiltrating lymphocytes, programmed cell ceath ligand 1, PD-L1, FOXP3, CD8, CD8 positive T lymphocytes, CD163, prognosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Amaç: Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser tipidir ve kansere bağlı kadın ölümlerinin en önemli nedenidir. Hormon reseptör ve HER2 ekspresyonları, histolojik tip, histolojik derece, evre, proliferasyon indeksi ve hasta yaşı meme karsinomlarında iyi bilinen ve rutin olarak bakılan prognostik ve prediktif faktörlerdir. Triple negatif meme karsinomu; ER, PR ve HER2 ekspresyonu görülmeyen olguları ifade eder. Triple negatif meme karsinomlarında prognoz, diğer meme karsinomu tiplerine göre daha kötüdür. Tümör immün-mikroçevresinin içeriği ve etkileri, triple negatif meme karsinomu olgularının medikal yönetiminde oldukça önemlidir. Tümör immün-mikroçevresinin triple negatif meme karsinomlarında prognostik bir faktör olduğu ve immünoterapötik ajanlar için potansiyel bir hedef olabileceği düşünülmektedir. Amacımız, tümör immün-mikroçevresindeki CD8, FOXP3, PD-L1 ve CD163 ekspresyonlarını inceleyerek, bunların histopatolojik parametrelerle ve prognozla ilişkisini anlamaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2012-2017 yılları arasında lumpektomi veya mastektomi spesmeni değerlendirilen ve neoadjuvan terapi almadığı bilinen toplam 51 triple negatif meme karsinomu olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. Formalin-fikse parafine-gömülü dokulardan hazırlanan kesitlere CD8 (C8/144B-Dako), FOXP3 (EP340-Epitomics), PD-L1 (SP263-Ventana) ve CD163 (EP324-Epitomics) immünohistokimyaları uygulanmıştır. CD8, FOXP3 ve CD163 ekspresyonları intratümöral alanlarda ve tümör stromasında ayrı ayrı değerlendirilmiştir. PD-L1 ekspresyonu da tümör hücrelerinde ve tümörü infiltre eden lenfositlerde ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Bulgular: Olgularımızın tanı anındaki ortalama yaşı 49,7 ve ortalama takip süresi 48,3 aydır. Çalışmamızda, yüksek CD8 ekspresyonu uzun genel sağkalım, nükssüz sağkalım, metastazsız sağkalım ve düşük primer tümör evresi varlığı ile ilişkili bulunurken; düşük ekspresyon anjiyoinvazyon, lenfatik invazyon ve perinöral ilişkili bulunmuştur. Yüksek FOXP3 ekspresyonu uzun genel sağkalım, nükssüz sağkalım, metastazsız sağkalım, genç hasta yaşı ve yüksek proliferasyon indeksi ile ilişkilidir. Düşük FOXP3 ekspresyonu anjiyoinvazyon, lenfatik invazyon, perinöral invazyon, yüksek patolojik risk skoru ve yüksek kötü prognoz skoru ile ilişkili bulunmuştur. Yüksek PD-L1 ekspresyonu uzun genel sağkalım, nükssüz sağkalım, metastazsız sağkalım, genç hasta yaşı ve lenfosit-predominant meme karsinomu ile ilişkiliyken; düşük ekspresyon anjiyoinvazyon ve lenfatik invazyon ile ilişkili bulunmuştur. Yüksek CD163 ekspresyonu uzun genel sağkalım, metastazsız sağkalım, ileri primer tümör evresi ve peritümöral lenfositik yanıt yoğunluğu ile ilişkili olup düşük ekspresyon anjiyoinvazyon ve lenfatik invazyon ile ilişkilidir. CD8, FOXP3, CD163, PD-L1 immünohistokimyasal belirteçlerinin ko-ekspresyon gösterdiği dikkait çekmiştir. Sonuç: Triple negatif meme karsinomlarında immünolojik mikroçevreyi değerlendirmede CD8, FOXP3, PD-L1 ve CD163 immünohistokimyaları güvenilir birer belirteçtir. İmmünolojik mikroçevreyi oluşturan hücrelerin tipi, yoğunluğu ve yerleşim yeri; sağkalım ve diğer prognostik parametreleri etkilemektedir. Literatürde, çeşitli çalışmalarda CD8, FOXP3, PD-L1 ve CD163 ekspresyonlarının farklı prognostik etkileri bildirilmiştir. Çalışmamızda, bulgularımız literatürle uyumlu nitelitkedir. Triple negatif meme karsinomlarında immünolojik mikroçevreyi daha iyi anlamak, prognozu tayin etmek ve medikal tedavi planını yönlendirebilmek için bu alanda daha çok çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer type among women and the leading cause of cancer death. Hormone receptor and HER2 expressions, histological type, histological grade, stage, proliferation index, and patient age are the well known prognostic and predictive factors in breast cancer. Triple negative breast carcinomas, which do not express Estrogen receptor, Progesterone receptor and HER2, are associated with a worse prognosis. Composition and interactions of tumor-immunemicroenvironment has become ever more important for the management of triple negative breast carcinoma. The tumor-immune-microenvironment is considered to be a prognostic factor in breast carcinoma and a potential target for immunotherapautic agents. Our aim is to evaluate the relationship between CD8, FOXP3, PD-L1, and CD163 expressions and histopathological parameters to understand their prognostic role. Material and Methods: A total number of 51 lumpectomy and mastectomy specimens, which had been diagnosed as triple negative breast carcinoma in the Pathology Department of Marmara University School of Medicine between 2012 and 2017 and had not received neo-adjuvant therapy, were included in the study. Formalin-fixed, paraffin-embedded tissue sections were immunostained with CD8 (C8/144B-Dako), FOXP3 (EP340-Epitomics), PD-L1 (SP263-Ventana), and CD163 (EP324-Epitomics) antibodies. CD8, FOXP3, and CD163 expressions were separately evaluated in intratumoral and stromal areas. PD-L1 expression was also individually considered in neoplastic cells and tumor-infiltrating-lymphocytes. Findings: Mean age was 49.7 and mean survival was 48.3 months. All patients were female. Higher expression of CD8 was found to be related with longer overall survival, recurrence-free survival, metastasis-free survival, and earlier tumor stage; while its lower expression was associated with angioinvasion, lymphatic invasion, and perineural invasion. Higher FOXP3 expression was observed in the cases with younger age, higher proliferation index, and longer overall, recurrence-free, and metastasis-free survival. Lower expression of FOXP3 was related to angioinvasion, lymphatic invasion, perineural invasion, higher pathological-risk-score, and higher worse-prognosis-score. Higher PD-L1 expression was associated with younger age, lymphocyte-predominant breast carcinoma, and longer overall, recurrence-free, and metastasis-free survival. Higher expression of CD163 was related with longer overall survival, metastasis-free survival, advanced tumor stage, and higher peritumoral lymphocytic response. On the other hand, low PD-L1 and CD163 expressions were found in the cases with angioinvasion and lymphatic invasion. There was a significant positive correlation between the expressions of each of the four antibodies (Co-expression). Conclusion: CD8, FOXP3, PD-L1 and CD163 are useful immunohistochemical markers to evaluate the immunological microenviroment in triple negative breast carcinoma. Type, density and localisation of the immune cells effect the survival and other prognostic parameters. Different prognostic effects of CD8, FOXP3, PD-L1 ve CD163 expressions were reported in the literature. Our findings were compatible with the literature. Further investigation is needed to understand the immunological microenvironment of triple negative breast carcinoma, predict the prognosis, and lead the medical treatment options.