Multipl miyelom ve önemi belirsiz monoklonal gamopati olgularının klinik ve immünofenotipik özelliklerinin belirlenmesi ve prognostik faktörlerle olan ilişkilerinin araştırılması
- Tez No: 598197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KEMAL TÜRKÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Miyelom, Önemi Belirsiz Monoklonal Gamopati, CD138, Pan-RAS, CCL-3, DKK-1, MUM-1, ISS, R-ISS, Multiple Myeloma, Monoclonal gammopathies of undetermined significance, CD138, Pan-RAS, CCL-3, DKK-1, MUM-1, ISS, R-ISS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Multipl Miyelom (MM) ve Önemi Belirsiz Monoklonal Gamopati (MGUS) olgularında CD138, Pan-RAS, CCL-3, DKK-1 ve MUM1 ekspresyonunun prognoz, progresyon ve prognostik parametrelerle ilişkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 2011-2018 yılları arasında kemik iliği biyopsileriyle tanı alan 94 MM ve 20 MGUS olgusuna CD138, Pan-RAS, CCL-3, DKK-1, MUM-1 immünohistokimya boyaları uygulandı. İmmünohistokimya sonuçları semikantitatif olarak değerlendirilerek istatistiki analizler uygulandı. Bulgular: Pan-RAS, DKK-1 ve MUM-1 immünekspresyonları MM olgularında MGUS olgularına göre yüksek olup, CCL-3, MGUS olgularında MM olgularına göre daha fazla ekspresyon göstermektedir. CCL-3 ekspresyon oranı, Mayo Klinik Risk Skorlama Sistemi'nde yüksek risk grubunda diğer gruplara göre yüksektir. CD138 ekspresyonu ileri ISS ve R-ISS evrelerinde daha yüksektir. Sonuç: MM ve MGUS olgularında Pan-RAS, MUM-1, DKK-1 and CCL-3 ekspresyonlarındaki farklılıklar bu moleküllerin MM-MGUS geçişinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Ayrıca, CCL-3 MGUS progresyonunda etkili olabilirken, CD138 ise MM olgularında kötü prognoza işaret ediyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is to evaluate relationship between CD138, Pan-RAS, CCL-3, DKK-1 and MUM-1 expression and progression and prognostic parameters of Multiple Myeloma (MM) and Monoclonal Gammopathies of Undetermined Significance (MGUS) cases. Material and Method: 94 bone marrow biopsies diagnosed as MM and 20 biopsies diagnosed as MGUS, between 2011-2018 were included in our study. Biopsies were stained immonohistochemically using; CD138, Pan-RAS, CCL-3, DKK-1 and MUM-1 antibodies. Results of immunbohistochemical stainings were evaluated semiquantitatively and statistical tests were performed according to those results. Findings: MM cases showed more expression of Pan-RAS, DKK-1 and MUM-1 than MGUS cases while CCL-3 showed more expression in MGUS cases. CCL-3 expression was higher in -high risk category group than other groups of MGUS according to Mayo Clinic Risk Score Classification.Late ISS and R-ISS stages in MM showed higher CD138 expression. Conclusion: Significant differences of Pan-RAS, MUM-1, DKK-1 and CCL-3 expression levels in MM and MGUS implies their possible roles in MM-MGUS progression. CCL-3 may also play significant roles in MGUS progression and high CD138 expressions may portent a bad prognosis in MM.