İbadetler, dini ritüeller ve öznel mutluluk arasındaki ilişki
Relationship between worships, religious rituals and subjective happiness
  1. Tez No: 598215
  2. Yazar: ŞERİFE KOCAÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İbadet, Dini Ritüel, Öznel Mutluluk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez, bireydeki olumlu ruh halinin karşılığı olarak kullanılan mutluluk kavramının, sıklıkla yerine getirilen ibadet ve ritüeller ile ilişkisini ortaya koymak üzere yapılmış bir çalışmadır. Tez, mutluluk kavramı ile ibadetlerin ilişkini inceleyen teori kısım ve ampirik kısım olmak üzere iki bölümden müteşekkildir. Araştırma“Survey”yani örneklem tarama yöntemi ve anket çalışması ile gerçekleştirilecektir. Evreni, 17 yaş üstü kadın ve erkek üniversite öğrencileri oluşturacaktır. Araştırmaya katılanların gönüllülüğü esas alınacak ve rastlantısal örnekleme yöntemi uygulanacaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, iki bölümden oluşan anket kullanılacaktır. Anketin birinci bölümünde“Kişisel Bilgi Formu”bulunacaktır. İkinci bölümünde ise,“Öznel Mutluluk Ölçeği”ve bağımsız değişkenler kullanılacaktır. Kişisel bilgi formunda, örneklemin cinsiyeti, yaşı, eğitimi, sosyo-ekonomik durumu gibi kişisel bilgiler yanında, namaz, oruç, zekât, dua, tövbe gibi ibadet alışkanlığını yerine getirip getirmemeleri ile zikir, cemaat, bayram ve türbe ziyaretleri gibi ritüelleri yapıp yapmadıkları, yapıyorlarsa ne sıklıkla yerine getirdikleri ile ilgili sorular olacaktır. Öznel Mutluluk ölçeği ile kişinin kendi yaşamını tanımlarken,“Mutluluk”kelimesiyle ifade ettiği iyi oluş halinin, hem bilişsel hem de duygusal değerlendirmesi yapılacaktır. Araştırma değerlendirilirken, anket verilerinin analizini yapmak için SPSS programı kullanılacaktır. Öncelikle katılımcıların demografik özellikleri değerlendirilecek, ardından da örneklemin ibadet alışkanlığı, dini ritüelleri yerine getirme durumu ile öznel mutluluk düzeylerinin frekansları verilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study to reveal the relationship between the concept of happiness used as a response to the positive mood of the individual and the worship and rituals frequently performed. The thesis consists of two parts, the theory part and the empirical part, which examine the relationship between the concept of happiness and worship. The research will be carried out with the survey method . The sample group will be composed of female and male university students over the age of 17. The volunteerism of the participants will be taken as the basis and the random sampling method will be applied. As a data collection tool, a two-part questionnaire will be used. In the first part of the survey, there will be a Personal Information Form. In the second part, 'Subjective Happiness Scale'and independent variables will be used. Personal information, such as gender, age, education, socio-economic status of the sample, as well as personal information such as prayer, fasting, almsgiving, prayer, repentance, whether or not worship habits or not, whether, communion, visits to the temple, holidays and shrines, such as rituals there will be questions about how often they do not do and how often they do. The subjective well-being defined by the word happinesswill be evaluated both cognitively and emotionally in defining one's own life with the Subjective Happiness Scale. When evaluating the research, SPSS program will be used to analyze the survey data. First of all, the demographic characteristics of the participants will be evaluated, then the habits of worship, the fulfillment of religious rituals and the frequencies of subjective happiness levels will be given. Key Words :Worship, Religious Ritual, Subjective Happiness