Sezaryen seksiyo uygulanan olguların çeşitli parametreler yönünden irdelenmesi
Discussion of the different parameters in caeserean section applied cases
- Tez No: 59828
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ARIDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen seksiyo, Apgar, Perinatal morbidite. in, Caeserean section, Apgar, Perinatal morbidity. IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada 1.1.1994 ile 31.12.1996 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalma başvuran ve sezaryen seksiyo operasyonu ile doğum yapan 2037 olgu incelendi. Olgular endikasyon, yaş, gebelik haftası, preoperatif ve postoperatif Hb, Hct, BK ve Trombosit. değerleri, yeni doğanın doğumdan sonraki 1. ve 5. dakika içindeki Apgar düzeyleri, doğum boyu ve ağırlığı yönünden değerlendirildi. Endikasyonlann doğru olması halinde sezaryen seksiyo ile doğum tüm olgularda anne ve yeni doğan yönünden yararlı bir doğum yöntemidir.
Özet (Çeviri)
In this study, 2037 cases which were applied caeserean section between 1.1.1994 and 31.12.1996 were analyzed at the Department of Gynaecology and Obstetrics of Çukurova University Medical Faculty. Cases were analyzed in criteras of age, indication, gestational week, preoperative and postoperative Hb, Hct, white blood corpuscles and trombocyte values, Apgar scores of the newborn in 1. and 5. minutes after delivery, birth height and birth weight. In case of the indications are correct, delivery with caeserean section is a appropriate delivery method for the mother and the newborn.