Perinatal mortalitenin klinik ve otopsi verileri ile belirlenmesi
Determination of perinatal mortality according to clinical and autopsy datas
- Tez No: 59829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. CÜNEYT EVRÜKE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Perinatal mortalite, Risk faktörleri, perinatal otopsi. IV, Perinatal mortality, Risk factors, perinatal autopsy. V
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmamızın amacı, kliniğimizdeki 1994-1995 yılları arasındaki perinatal mortalite ile ilişkili oranlan hesap etmek, perinatal mortalitedeki risk faktörlerini saptamak ve ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaları belirlemekti. Bu amaçla çalışmaya, 1994 Ocak- 1995 Aralık aylan arasında perinatal dönemde kaybedilmiş ve otopsisi yapılmış 112 olgu vaka olarak, aynı dönemde canlı ve sağlıklı doğmuş 112 olgu kontrol grubu olarak alındı. Olgulann klinik bulgulan ve otopsi verileri retrospektif olarak incelendi. Bu dönemde kliniğimizin perinatal mortalite oram %o71.5 olarak tespit edildi. Çalışmamızdaki parametrelerden anne yaşı, daha önceki gebelik ve düşük sayısı, akrabalık, bebek cinsiyeti, doğum şekli, plasenta previa, kordon problemleri, annenin kronik hastalığı açısından vaka ve kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı fark bulunamadı. Oysa annenin öğrenim durumu, ölü doğum sayısı, sigara kullanımı, gebelik haftası, bebek ağırlığı, preeklampsi/eklampsi, prematüre membran rüptürü, plasenta dekolmam, çoğul gebelik açısından vaka grubu kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek risk taşıyordu. Fetal mortalite olgulannın etyoloj isinde nedeni bulunamayan grubun ardından konjenital anomaliler gelirken, erken neonatal mortalite grubunda en sık respiratuar distreş sendromu ile karşılaşılmıştır. Perinatal mortalite olgulannın 25Jinden konjenital anomaliler sorumlu tutulup, bunlar içinde en sık merkezi sinir sistemi anomalileri, ardından sırasıyla, genitoüriner sistem ve kardiyovasküler sistem anomalileri gelmektedir. Çalışmanın sonucunda prenatal tanıya yönelik çalışmalara devam edilmesi, fetal ve maternal tıp bilim dallanmn geliştirilmesi ve neonatal bakım veren servislerin iyileştirilmesi ile perinatal mortalitenin gelişmiş ülkelerdeki seviyelere getirilebileceği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to calculate the perinatal mortality rate in our department between 1994-1995 years and also to evaluate the risk factors associated with the perinatal mortality. Case group was formed by the 1 12 patients who died in perinatal period and underwent autopsy between January 1994 and Descember 1995. The control group was formed by the 1 12 fetuses who were born alive and healthy. The clinical and autopsy datas of the case and control groups were evaluated retrospectively. The perinatal mortality rate of our department was % 7. 1 in this period. There were no statistically significant differences between the case and control groups according to; maternal age, gravidity and abortus history, sibling, fetal sexuality, way of labor, plasenta previa, cord problems, maternal systemic diseases. The case group had significantly higher risks comparing to the control group according to; maternal educational status, previous fetal deaths, smoking, gestational age, fetal weight, preeclampsia/eclampsia, premature rupture of membranes, abruptio placenta, multiple pregnancy. The most common etiologic factor' in fetal mortality was undetermined group and they were followed by congenital anomalies. And the RDS was the primary etiologic factor in early neonatal mortality group. Congenital anomalies were responsible of perinatal mortality in 25 cases. In this group we foundxentrai nervous system anomalies as the leading cause, followed by genitourinary and cardiovascular system anomalies. In conclusion, it was emphasized that perinatal mortality could be decreased to the developed countries ' levels, by continuing prenatal care studies, developing fetal and maternal medicine sections and progressing neonatal care units.