İş amaçlı seyahat edenlerin otel tercihlerini etkileyen faktörler: Mardin örneği
Factors affecting hotel selection of business travelers: The case of Mardin
  1. Tez No: 598440
  2. Yazar: MEHMET FIRAT KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHATTİN EMRE DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Seyahatleri, İş Turizmi, Otel İşletmeleri, Otel Tercihi, Mardin, Business Travels, Business Tourism, Hotel Industry, Hotel Selection, Mardin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İş dünyasında yaşanan gelişmeler ile birlikte günümüzde iş seyahatleri önemli derecede artmış ve bu durum otel işletmeleri için önemli bir pazar haline gelmiştir. İş amaçlı seyahat edenler ile tatil/dinlenme amaçlı seyahat edenlerin otel tercihlerini etkileyen faktörler arasında da farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada özellikle şehir otelleri için önemli bir gelir kaynağı niteliğinde olan iş seyahatlerinde otel tercihlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlamıştır. Bu çalışma kapsamında Mardin ili örnek olarak ele alınmış olup, Mardin'i iş amacıyla ziyaret edenlerin otel tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesinde veriler anket formu aracılığıyla toplanmıştır. 267 katılımcıdan elde edilen veriler incelendiğinde; katılımcıların çoğunluğunun erkek, yarısından fazlasının evli, tamamına yakınının ön lisans ve üzeri düzeyde eğitim gördüğü ve büyük çoğunluğunun 31-45 yaş arasında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tez kapsamında iş amacıyla seyahat edenlerin otel tercihlerini etkileyen faktörlerin; personel ve temizlik, oda ve otel özellikleri, otelin imajı, iş insanı olanakları, destek hizmetler, oda ekipmanları, sadakat programları ve aktiviteler başlıkları incelenebileceği tespit edilmiştir. Ayrıca iş gezginlerinin otel tercihlerini etkileyen faktörlerin başında odaların temiz olması, yatak, şilte ve yastıkların rahat olması, oda fiyatları, otelde internet bağlantısının olması ve personelin verimli hizmet sağlaması ifadeleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today business travels have increased significantly due to the hotel businesses in the business world and as a consequence it has become an important market for the accommodation enterprises. There are also differences between the factors that affects the hotel preferences of business travelers and leisure travelers. In this study, it is aimed to analyze the factors that affect the hotel preferences in business trips that are an important source of income especially for the city hotels. In addition to that, Mardin is considered as an example and the data required for determining the factors that affect the hotel preferences of those who visit Mardin for business purposes are collected through a questionnaire form. When the data acquired from 267 participants are examined, it is concluded that most of the participants are male, more than half is married, almost all of them are educated at associate degree or above level and a great majority of them range between 31 and 45 years. Within the extent of the thesis it is determined that the factors affect the hotel preferences of the people who travel for business purposes can be classified as staff, housekeeping, room and hotel features, image of the hotel, business travelers facilities, support services, room equipment, loyalty programs and activities. Additionally, the main factors that affect the hotel preferences of business travelers are listed as clean rooms, comfortable mattresses and pillows, room prices, internet connection of the hotel and efficient service of the staff.