Similarity factors that affect productivity and satisfaction of business travelers: Case of Berlin
İş seyahatlerinde verimliliği ve memnuniyeti etkileyen benzerlik faktörleri: Berlin örneği
  1. Tez No: 854850
  2. Yazar: UĞUR DENİZ GÖDÜÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM HELHEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Seyahati, İş Gezgini, Otel, Verimlilik, Memnuniyet, Business Travel, Business Traveler, Hotel, Productivity, Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Turizm Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yıllarda küreselleşme, teknolojik gelişme ve yoğun rekabet iş sahiplerini, girişimcileri, yöneticileri ve her türlü çalışanı iş seyahatlerine çıkmaya mecbur kılmaktadır. Ayrıca günümüz dünyasında ulaşım olanaklarına daha az maliyetle ve daha kısa sürede erişebilmek iş insanlarının hareket kabiliyetini artırmıştır. Bu bağlamda iş amaçlı seyahat eden kişilerin sayısı her geçen gün artmakta ve bu seyahat edenler konaklama işletmeleri için kritik bir pazar haline gelmektedir. Konaklama işletmelerinin ve otellerin pazarda daha yüksek bir pay elde edebilmeleri, hedef müşterilerin, yani iş amaçlı seyahat edenlerin beklentilerini karşılamalarına bağlıdır. Bu beklentileri karşılamak için kusursuz bir hizmet sunmanın yollarından biri de iş seyahatinde bulunan kişilere otellerde ana çalışma yerlerine benzer bir ortam yaratmak olabilir. Bu çalışma, Almanya'nın başkenti Berlin'de iş amaçlı seyahat edenlerin otel çalışma ortamı ile ana işyeri arasındaki benzerliğe ilişkin verimlilik ve memnuniyetlerini etkileyen faktörleri incelemektedir. Niceliksel bir araştırma olan bu çalışmaya Berlin'de bir şehir otelinde konaklayan iki yüz elli iş seyahatçisi anket sorularını yanıtlayarak katılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, iş seyahatinde bulunan kişilerin memnuniyetinin, otel çalışma ortamı ve ana çalışma ortamı arasındaki benzerlikten önemli ölçüde etkilendiğini ortaya koymaktadır. Farklı otel odası tiplerinin ise, iş amaçlı seyahat edenlerin otel ile ana işyeri arasındaki benzerlik algısı üzerinde farklı etkilere sahip olduğu ortaya çıkmış ancak, farklı oda kategorilerinin, bu kişilerin mesleki verimliliği üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Ayrıca, otel ve ana çalışma ortamı arasındaki benzerlik algısının, iş amaçlı seyahat edenlerin mesleki pozisyonlarından önemli ölçüde etkilendiği gözlemlenmiştir. Temizlik, bu iki ortam arasındaki benzer faktörler arasında öne çıkmakta olup, iş amaçlı seyahat edenlerin üretkenliği ve memnuniyeti üzerinde en etkili faktör olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırma ayrıca, iş amaçlı seyahat edenlerin verimliliğinin memnuniyete olumlu bir etki sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, globalization, technological development, and intense competition have forced business owners, entrepreneurs, managers, and all kind of workers to go on business trips. In today's world, accessing to transportation facilities with less cost and shorter time has increased the mobility of businesspeople. In this context, business travelers have become a critical market for accommodation companies, and getting a high profit share of business trips has become one of the main goals of the hotel industry. The ability of hotels to gain a higher share in the market depends on meeting the expectations of the target customers, namely, business travelers. One of the ways of providing an impeccable service that meets these expectations can be creating a hotel business environment which is similar to the main workplace of businesspeople. This study examines the factors affecting business travelers' productivity and satisfaction regarding the similarity between hotel working environment and main workplace, in Berlin, the German capital. Two hundred and fifty business travelers stayed in a city hotel participated in the quantitative research by responding to the question items of the questionnaire. The findings of this study reveal that the satisfaction of business travellers during business trips is significantly influenced by the similarity of the hotel working environment to their main working environment. In the context of the business travelers' perception of similarity between hotel working conditions and the main workplace, different room types have different effects on business travellers. However, different room categories have no impact on the productivity of business travellers. Furthermore, the perception of similarity between the hotel and the main work environment is significantly influenced by the professional position of business travellers. Among the similar factors between two environments, cleanliness is the most influential factor in both productivity and satisfaction of business travelers. The study also shows that the productivity of business travellers leads to satisfaction.