Geleneksel kütahya evlerinin yapım tekniğinin incelenmesi ve koruma önerileri
The examination of construction techniques of traditional kutahya houses and conservation proposals
- Tez No: 598531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, sivil mimari, yapım tekniği, Kütahya, civil architecture, construction technique
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu bölümünde yer alan Kütahya, Yellice Dağının eteklerinde kurulmuştur. Kente hakim noktada konumlanan Kütahya Kalesi ve çevresi tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tarihsel süreçte kaleden ovaya doğru genişleyerek büyüyen kent, kalenin doğu eteklerinde ilk çekirdeğini oluşturmuştur. 1985 tarihli Kütahya Kentsel Sit ve Etkilenme Alanları Koruma İmar Planı kararına göre kentin tarihi çekirdeğinde iki ayrı kentsel sit alanı belirlenmiştir. Tarihi kent dokusunun en önemli birimi olan konutların günümüze ulaşan örneklerini bu sit alanlarında görebilmek mümkündür. Cemalettin, Pirler, Balıklı, Paşamsultan ve Alipaşa Mahallelerinin bulunduğu birinci kentsel sit alanı tez çalışması kapsamında incelenmiştir. Alandaki onarım görmemiş ve yapım tekniğini incelemeye imkan veren 58 adet sivil mimari örneği konut detaylı olarak ele alınmıştır. Bu yapılar fotoğraf, detaylı envanter fişleri ve teknik çizimlerle belgelenmiştir. Alandaki yapılardan biri olan 244 envanter numaralı yapının rölöve çizimleri, restitüsyon önerileri ve restorasyon kararları hazırlanmıştır. Böylece yapının bozulma sorunları tespit edilerek bu sorunlara yönelik koruma önerileri geliştirilmiş ve alandaki benzer özellik gösteren diğer yapıların koruma ve restorasyon çalışmalarına katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kütahya, located in the Inner Western Anatolia of Aegean Region, was founded at the foot of Yellice Mountain. Kütahya Castle and its vicinity, which is located at the dominant point of the city, has hosted to many civilizations throughout the history. In the historical process, the city, expanded from the castle to the plain, formed the first core at the eastern foot of the castle. According to the decision of the Kütahya Urban Conservation and Affected Areas Conservation Development Plan dated 1985, two seperated urban conservation areas were identified in the historical core of the city. It is possible to see the surviving examples of the houses, which are the most important element of the historical urban fabric, in these protected areas. The first urban site, where Cemalettin, Pirler, Balıklı, Paşamsultan and Alipaşa Neighborhoods are located, were examined within the scope of the thesis. The 58 civil architecture sample houses which have not been repaired and allow to examine the construction technique were discussed in detail. These buildings were documented with photographs, detailed stock cards and technical drawings. Survey drawings, restitution suggestions and restoration decisions of the building number 244, one of the buildings of the area, were prepared. Thus, deterioration problems of the building were identified, protection suggestions were developped and it was aimed to contribute to the conservation and restoration works of the other buildings which show similar characteristics in the area.