Geleneksel Eskigediz evlerinin özellikleri ve koruma sorunlarının değerlendirilmesi
The characteristics of traditional Eskigediz houses and an evaluation of preservation issues
  1. Tez No: 990833
  2. Yazar: HATİCE KARAMAN ERGÜVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERGÜN HATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Evi, Geleneksel Konut, Tipoloji, Eskigediz, Koruma Sorunları, Turkish House, Traditional Housing, Typology, Eskigediz, Conservation Issues
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Anadolu'da tarihi ve kültürüyle birlikte zengin geçmişe sahip olan Kütahya İli, Gediz İlçesi, 1970 yılında yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası ilçe merkezinin yeri değiştirilmiş ve eski merkezi beldeye dönüştürülmüştür. Birçok geleneksel Türk evinin bulunduğu Eskigediz beldesinde yer alan sivil mimarlık örnekleri, yaşanan göç ve bakımsızlık sonrası yok olmaya yüz tutmuştur. Tez kapsamında tarihi doku ve odak noktaları, belde ana aksları ve çevresinde yoğunlaştığından çalışma alanı olarak kabul edilmiştir. Yapıların fotoğraflar ve analizlerle belgeleme çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda birinci bölümde Türk evinin özellikleri anlatılmıştır. İkinci bölümde Eskigediz beldesinin tarihi gelişimi, coğrafi özellikleri, iklimi, sosyo-ekonomik yapısı ve turizm özellikleriyle beldenin genel yapısı incelenmiştir. Üçüncü bölümde Eskigediz beldesi koruma amaçlı imar planı ve kentsel sit alanı hakkında bilgiler ile yapılan analiz çalışmaları hâlihazır haritalara aktarılarak analizlerin açıklamalarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde çalışma alanında orijinalliğini koruyan ya da yakın zamanda restorasyon geçiren sivil mimarlık örneklerinden seçilen evlerin envanter çalışması yapılmıştır. Beşinci bölümde rölövesi alınan evler üzerinden karşılaştırmalı çalışma yapılarak birbiriyle farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Altınca bölümde korunması gereken tarihi bir yapı haline dönüşen Eskigediz evlerine yönelik koruma sorunları irdelenmiş ve tabi oldukları mevzuatlar hakkında bilgi verilmiştir. Geleneksel konutun tarihsel gelişimini anlamak ve sürdürülebilir hale getirilmesini sağlayabilmek için Eskigediz evleri değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The province of Kütahya in Anatolia, with its rich history and culture, and the district of Gediz, saw the district centre relocated following the 7.2 magnitude earthquake in 1970, with the old centre being converted into a village. The examples of civil architecture in the village of Eskigediz, where many traditional Turkish houses are located, have been facing extinction after the migration and neglect. Since the historical fabric and focal points are concentrated on the main axes of the village and its surroundings, this area has been accepted as the field of study. The structures have been documented with photographs and analyses. In this context, the first section describes the characteristics of Turkish houses. The second section examines the general structure of the Eskigediz district, including its historical development, geographical features, climate, socio-economic structure, and tourism characteristics. The third section presents information on the conservation-oriented urban plan and urban site area of Eskigediz village, along with analysis studies transferred to current maps, accompanied by explanations of the analyses. The fourth section presents an inventory of selected houses from examples of civil architecture in the study area that have retained their originality or undergone restoration in recent times. The fifth section attempts to highlight the differences and similarities between the houses surveyed through a comparative study. The sixth section examines the conservation issues facing the Eskigediz houses, which have become historic structures requiring protection, and provides information on the relevant legislation. The Eskigediz houses were evaluated and recommendations were made in order to understand the historical development of traditional housing and ensure its sustainability.