Telekomünikasyon sektöründe hizmet kalitesinin servqual ölçeği ile ölçülmesi: Kayseri örneği
Measuring the service quality in the gsm operators wi̇th servqual scale: Kayseri sample
- Tez No: 598537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ORALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: GSM Operatörleri, Müşteri Beklentileri, Müşteri Algıları, Hizmet Kalitesi, SERVQUAL, Turkcell, Vodafone, Türk Telekom, GSM Operators, Customer Expectations, Customer Perceptions, Service Quality, SERVQUAL, Turkcell, Vodafone, Turk Telekom
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında GSM operatörlerinin sağlamış oldukları hizmetlere yönelik, müşterilerin beklenti ve algılarının SERVQUAL ölçeği ile karşılaştırılmalı analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Kayseri il merkezinde GSM operatörlerinden hizmet alan 511 müşteriye anket uygulanmış, 3 adedi yetersizlikleri sebebiyle dışarda bırakılmış ve 508 adedi değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada elde edilen ölçeklerin güvenilir olduğu Cronbach's Alpha (α) katsayısı ile tespit edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde hipotez testi, t testi ile korelasyon, frekans ve anova analizlerinden faydalanılmıştır. Neticede, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom operatörlerinin sunduğu hizmetler ile müşterilerin hizmet beklentilerinin tam karşılanamadığı görülmüştür. Operatörlerin hizmet kalitesi skorları arasında da anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Bununla birlikte, Türk Telekom için hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti arasındaki ilişkinin diğer operatörlerden daha fazla olduğu görülmüştür. Hizmet kalite boyutları içerisinde en iyi hizmet boyutunun fiziksel özellikler boyutu, en olumsuz boyutun ise anlayış boyutu olduğu görülmüştür. Araştırma bulgularının örneklem büyüklüğü açısından ve Kayseri il merkezini kapsaması sebebiyle sınırlılıklar içerse de, GSM sektörü ve hizmet kalitesi odaklı diğer çalışmalar için bir karşılaştırma verisi olarak kullanılmasının mümkün olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to make a comparative analysis of the expectations and perceptions of customers with SERVQUAL scale for the services provided by GSM operators. In this context, 511 customers who takes service from GSM operators in the city center of Kayseri were surveyed, 3 were excluded because of their insufficiency and 508 were evaluated. The reliability of the scales which were obtained in this research is identified by Cronbach's Alpha (α) coefficient. In the assessment of the data, hypothesis test, correlation by t test, frequency and anova analysis were used. As a result, it was seen that the services provided by Turkcell, Vodafone and Türk Telekom operators could not fulfil the service requirements of the customers. There was no significant difference between service quality scores of operators. However, the relationship between service quality and customer satisfaction is higher for Türk Telekom than for other operators. Among the service quality dimensions, physical service dimension was the best service dimension and the most negative dimension was the understanding dimension. Although the findings of the study contain limitations due to the size of the sample and because it covers the city center of Kayseri, it can be said that it can be used as a comparison data for the GSM sector and other studies focused on service quality.