Din dersine bir alternatif olarak değerler ve normlar dersi (Almanya Niedersachsen Eyaleti örneği)
As a alternative course to religions course values and norms (example of The State of Niedersachsen in Germany)
- Tez No: 598538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİSE KADER ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Almanya'da Etik Dersi, Değerler Eğitimi, Değerler ve Normlar Dersi, Etik Dersi, Din Dersi Alternatifi, Niedersachsen, Ethics Class in Germany, Values Education, Values and Norms Course, Ethics Course, Alternative to Religions Course, Niedersachsen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
1970'li yıllardan sonra Almanya'da zorunlu din dersine katılımın azalmasıyla din dersine katılmayan öğrenciler için alternatif olarak etik dersi okutulmaya başlanmıştır. Günümüzde etik dersinin yanında eyaletlerde farklı adlara ve statülere sahip başka alternatif dersler de mevcuttur. Çalışmaya konu olan ve Niedersachsen Eyaleti'nde uygulanan 'değerler ve normlar' dersi bunlardan birisidir. Çalışma örgün öğretimde din dersine alternatif bir derste değerler eğitiminin nasıl uygulandığını tanıtması açısından önem arz etmektedir. Araştırmanın problemi Niedersachsen Eyaleti'nde 1980 yılında resmî müfredat programlarında yer almaya başlayan değerler ve normlar dersini inceleyerek hedefini, içeriğini, konusu ve kazanımlarını ortaya koymak ve bunları analiz etmek olarak belirlenmiştir. Değerler ve normlar dersi için okul türlerine ve sınıflarına göre değişen altı müfredat programı mevcuttur. Çalışmada bunlar arasından bir tanesi ayrıntılı olarak incelenmiş ve değerler ve normlar dersi bu müfredat programı üzerinden değerlendirilmiştir. Her ne kadar din dersine alternatif olarak ortaya çıkmış bir ders olsa da, değerler ve normlar dersinin dinden tamamen bağımsız bir ders olmadığı saptanmıştır. 150 Çalışmada dersin öğretmenlerini yetiştiren programlar ve bunlardan mezun olan öğretmen adaylarının değerler ve normlar dersini vermeye yetkin olup olmadıkları incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the 1970s, with the decrease of participation in the compulsory religious education in Germany, ethics courses were started to be taught as an alternative for the students who did not attend religious education. Today, besides the ethics course, there are other alternative courses in the states with different names and statuses. This study is about one of these courses, 'Values and Norms' which is taught in the state of Niedersachsen. The study is important in terms of introducing how values education is applied as an alternative course to religion course in formal education. The main problem of this research is to examine the values and norms taught in the state of Niedersachsen as an alternative to religious course in terms of education and religious education. There are six curriculum programs varying in terms of school types and classes for Values and Norms course. In the study, one of them was examined in detail and Values and Norms course was evaluated through this curriculum. Although it has emerged as an alternative to the religion course, it is identified that Values and Norms is not completely independent from religion course. In this study, the programs that train the teachers of the course and teacher candidates who graduated from these programs are examined and evaluated whether they are competent to teach values and norms course. 152