Kuşak farklılıkları ile kurumsal itibar algısı ve örgütsel özdeşleşme ilişkisi: TRC1 bölgesinde bir araştırma
- Tez No: 598536
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Alfa Kuşağı, Örgütsel İtibar, Örgütsel ve Birimsel Özdeşleşme, X Generations, Y generations, Z generations, Alpha generations, corporate reputation, corporate and unitary identification
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Günümüz hızlı gelişme şartlarında dünya çapında işletmeler, çok kuşaklı bir işgücünü anlamak ve bunlar arasında işbirliği kurmak için gerekli politika ve süreçleri oluşturma zorluklarıyla karşı karşıyadırlar. Özellikle sanayileşme sonrasında Dünya'da ortaya çıkan değişmeler sosyal yaşamı ve var olan sosyal değişmenin hızını da etkilemiştir. Bugün geçmişe oranla kıyaslandığında sosyal değişimin hızının da arttığı görülmektedir. Bu değişimin getirdiği kuşaksal farklılıklar iş yaşamını da etkilemekte ve yeni iş değerleri gelişmektedir. Çalışanların, kurumlarına ve birimlerine yönelik özdeşleşme duygusunu geliştirebilmeleri için öncelikle kurumsal itibar algısının yüksek olması gerekmektedir. Ancak bu şekilde kurum ile özdeşleşme sağlanmış olacak, böylelikle çalışanlar daha üretken daha verimli ve yüksek iş performansına sahip çalışanlar olacaklardır. Bu bağlamda çalışmada, Türkiye'de sanayinin gelişmesi ve disipline edilmesi için 4562 sayılı OSB Kanunu ile kurulan Organize Sanayi Bölgeleri'nden TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde faaliyet gösteren kurumlardaki farklı kuşak çalışanların algıladıkları kurumsal itibarın, örgütsel özdeşleşme ve birimsel özdeşleşme ile olan ilişkisi incelenmiştir. Gelecekteki yapılacak çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In todays fast-growing conditions, every businesses are faced with the challenge of understanding the multi-generational workforce and creating the policies and processes necessary to co-operate with them. Especially after industrialization, changes in the world have also affected the social life and the speed of social change. When compared to the past today the speed of social change is also seen to increase. Generational differences brought about by this change also affect the business life and new business values are developing. In order to be able to develop an identification sense of employees, institutions and units, firstly the corporate reputation must be high. However, identification with the institution will be achieved in this way, so they will be employees who are more productive, more efficient, and have higher business performance. In this context, the paper examines the relation between organizational and departmental unification and organizational reputation, perceived by different generations of employees in the corporations working in Organized Industrial Zone (OIZ) established in TRC1 regions (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) with OIS's Law numbered the 4562 for developing and disciplining of industry in Turkey. Suggestions for future works are presented.