Gazâlî'de güzel ve kemâlât ilişkisi
Beautiful and community relations at Ghazali
  1. Tez No: 598539
  2. Yazar: SAFİYE GÜLAY ŞEKER ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gazâlî, Kemâlat, Güzel, Estetik, Sevgi, İyi, Ghazali, Aesthetics, Perfections, Beautiful, Love, Good
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İnsan maddi yönü ile bir canlı olduğu kadar manevi yönü ile de önemli bir varlıktır. Manevi hislerine mekân olan aklı ve kalbi ile diğer canlılardan ayrılmış, güzellik, sevgi, aşk ve diğer ulvi değerlere bu akıl ve kalp ile ulaşmıştır. Her insandan beklenen de bu güzelliklere kavuşmasıdır. Güzel; toplumdan topluma, kültürden kültüre, medeniyetten medeniyete, zamandan zamana farklılıklar arz etmesinin yanında, evrensel bir dil olarak da karşımıza çıkar. Dış dünyada ki güzellikler ile ilişkimiz, iç dünyamızda ne tür bağlantıların veya farklılıkların eseridir? Ya da durum tersine olabilir mi? Güzelliğin insanın hayatında önem arz eden iman, ilim, ahlak veya âlem ile ilişkisi olabilir mi? Varsa ne boyuttadır? Bu çalışmamızda bu ve buna benzer sorularına karşılık gelen cevaplarını, İslam dünyasının en önemli düşünürlerinden biri olan Gazali'nin kurduğu sistematik düşünce dünyasında bulmaya çalıştık. Gazâlî'nin eserlerinde ele aldığı ve güzel ile ilişkisi olan kemâlât, sevgi, güzellik, ahlak, âlem, Allah'ın isimleri, sanat ve konularını başlıklar altında inceledik.
Özet (Çeviri)
Human is an important asset with its material aspect as well as its spiritual aspect. His spirit, which is the place for his spiritual sensations, separated from other creatures and reached the beauty, love, love and other high values with this mind and heart. What is expected of every person is to reach these beauties. Beauty; In addition to presenting differences from society to society, from culture to culture, from civilization to civilization, from time to time, it also appears as a universal language. What kind of connections or differences do we have in our inner world? Or could the situation be reversed? Can beauty be related to faith, science, morality or world, which is important in human life? What size is there? In this study, we tried to find the answers to these and similar questions in the systematic thought world established by one of the most important thinkers of the Islamic world, Ghazali. We have examined under the headings the themes of perfections, love, beauty, morality, the world, the names of Allah, art and subjects that are discussed in his works and which are related to aesthetics..