6360 sayılı yasanın olumlu ve olumsuz yönleri:Denizli kenti örneği
The positive and negative sides of the Law No 6360:The case of Denizli city
- Tez No: 598542
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyesi, 6360 Sayılı Torba Kanun, Yerel Yönetimler, Denizli, Bütünşehir, Yerel Hizmet Sunma Kapasitesi, Metropolitan Municipality, Omnibus Bill No 6360, Local Administrations, Denizli, Unicity, The Capacity of Local Services
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
2012 tarih ve 6360 sayılı Kanun, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu başta olmak üzere birçok kanunda değişiklik yaparak yerel yönetim sisteminde reform gerçekleştirmiştir. 6360 sayılı Kanunla 14 büyükşehir belediyesi daha kurularak büyükşehir belediye sayısı 30'a çıkmıştır. Bu 30 ilde artık il mülki sınırı belediye sınırıdır. Tüm büyükşehir belediyelerinde 6360 sayılı Kanunla yeni ilçe statüsü verilmeyen, belde belediyeleri ve köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür. İl özel idareleri kaldırılarak yerine Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri kurulmuştur. Yerel yönetimlere verilen merkezi yönetim payları yeniden düzenlenmiştir. 5216 sayılı torba Kanunla büyükşehir belediyesi statüsü için getirilen asgari nüfus şartı il nüfusunun 750.000 olması şeklinde değiştirilmiştir. Böylece illerde ve eski-yeni büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerinde idari ve mali yapı, yerel siyasete katılım, hizmet sunumu, personel yapısı gibi birçok alanda önemli değişiklikler yapılmıştır. Yıllardır büyükşehir belediyesi olmak için mücadele veren ve kapsamlı mücavir alan ile bütünşehir denemelerinden geçen Denizli ili 6360 sayılı Kanunun bu değişimlerinden oldukça etkilenmiştir. Denizli'nin büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte 68 belde belediyesi ile 229'u orman köyü olmak üzere toplam 359 köyün tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür. Böylece Mart 2014 yerel seçimleriyle birlikte Denizli büyükşehir belediyesi statüsü elde edince 19 büyükşehir ilçe belediyesi ve 623 mahalleye sahip olmuştur. Denizli İlinde daha önce 87 olan belediye sayısı birçoğunun kapatılıp mahalle olmasıyla 20'ye inmiştir. 6360 sayılı torba Kanun Denizli İlindeki yerel yönetim birimlerinde ve hizmetlerinde kısa ve uzun vadeli olumlu ve olumsuz değişimler meydana getirmiştir. Denizli'nin büyükşehir belediyesi statüsü elde etmesi parçalı idari yapının sonlandırılması ile imar ve planlamada bütünlüğün sağlanması açılarından olumlu iken ilçelerin büyüklük farkı ile merkeze olan uzaklıkları olumsuzlukları arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The law No 6360 dated 2012, made a reform in the local administration system by amending many laws especially in the metropolitan municipality law No 5216. Based on Law No 6360, the number of the metropolitan municipalities have risen to 30 by being founded 14 more. These 30 cities/provinces with metropolitan municipality status, the provincial administrative boundaries have become municipality boundaries. All the villages and town municipalities, which district status are not given by the law No 6360 in the metropolitan municipalities, are converted to neighborhoods by removal of their legal entities. Investment Monitoring and Coordination Centers have been founded instead of Special Provincial Administration. The central administrative shares that are given to local administrative have been reorganized. Based on the omnibus bill No 5216, the minimum population limit for the metropolitan municipality status has been changed to 750.000 city population. Therefore, there have been many changes in many areas such as administrative and financial structure, participation to local politics, service delivery, staff quality and quantity. Denizli, which has been struggling to be a metropolitan municipality for years and has passed through all the city trials with its comprehensive area, has been very affected by these changes. With Denizli being a metropolitan municipality, the legal entity of 359 villages, 68 of which were municipalities and 229 forest villages, were removed and transformed into a neighborhood. Thus, when Denizli obtained the status of Metropolitan Municipality with the local elections in March 2014, it got 19 metropolitan sub-provincial municipality and 623 neighborhoods. The number of municipalities which were previously 87 in Denizli lowered to 20 with many of them being closed. The bag law 6360 has created short-term and long-term positive and negative changes in local government units and services in Denizli Province. Denizli 's obtaining the status of metropolitan municipality is positive in terms of finalizing the fragmented administrative structure and ensuring the integrity in planning and reconstruction, while the difference in the size of the districts and their distance from the center increase the disadvantages.